Новини

Сподели с приятели: 

На добър час на “Славеят”!

Започнаха репетициите на мюзикъла за деца “Славеят”. Музиката е на композитора Румен Бояджиев- син, а либретото на Венелин Методиев. Безупречният творчески тандем е познат на публиката на Музикалния театър от един от най-гледаните спектакли за деца в афиша на театъра – “Зайченцето бяло“. Зрителите отново ще се насладят на една изключително мелодична и красива история.

Основна тема, която ни вълнува в мюзикъла е за истинското и лъжовното изкуство, за ролята на истинския творец и изкуството, за разкриването на истинските и мнимите ценности в живота на човека. Идеята, която се извежда до самия финал на творбата е, че истинското изкуство има съзидателна сила, способно е да пречисти хората от лошото в тях, може да победи дори и смъртта!”, коментира за произведението режисьорът, Александър Мутафчийски.

Премиерата е на 16 и 17 март. Жанрово можем да определим произведението като Камерен мюзикъл за деца. Режисьор на мюзикъла е Александър Мутафчийски. Сценографията и костюмите са дело на Денис Иванов. А хореографията на спектакъла е поверена на Антоанета Алексиева.

Действащи лица:

СЛАВЕЯТ – Теменужка Трифонова, Зорница Иванова

МОМИЧЕТО ОТ КУХНЯТА – Боряна Йорданова, Пламена Михова

СМЪРТТА / ИЗКУСТВЕНИЯТ СЛАВЕЙ   – Людмила Козарева, Илона Иванова,

ИМПЕРАТОРЪТ – Александър Панайотов, Денко Проданов, Владимир Грудков,

ГЛАВЕН ПРИДВОРЕН – Тодор Велков, Димитър Иванов,

ВТОРИ ПРИДВОРЕН – Георги-Маноел Димитров, Александър Милев.

„Какво ли е да живееш в дворец целият направен от фин и крехък порцелан заобиколен от градини с цветя от кристал. Това е светът на Китайския император от детския мюзикъл „Славеят“, написан от композитора Румен Бояджиев – син и либретиста Венелин Методиев, вдъхновен от  романтичната приказка на Ханс Кристиян Андерсен „Славеят на Китайският император“. Това е историята за владетеля на древен Китай и неговите придворни, които не познават нищо друго освен  изолирания и ограничен свой изкуствен свят, където нямат никаква представа за реалността и живота извън пределите на порцелановия императорски двор. А там някъде, извън него, където започва гъстата зелена гора, простираща се чак до синьото море, живее една малка сива птичка, невзрачна на вид, но притежаваща невероятно красив глас – Славеят….” , сподели в своето резюме за спектакъла режисьорът Александър Мутафчийски.

Румен Бояджиев – син, композитор
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е venelin_metodiev-1-edited.webp
Венелин Методиев, либретист
Александър Мутафчийски, режисьор