Новини

Сподели с приятели: 

Официална церемония по подписването на споразумение с ВА “Г. С. Раковски“

Директорът на Държавния музикален и балетен център – София Еделина Кънева и  началникът на Военната академия „Г.С.Раковски“ – Генерал – майор Тодор Дочев подписаха споразумение за взаимно сътрудничество. Поводът  е четвъртото издание на Софийския фестивал на музикалния театър, който тази година ще се проведе от 21 юни до 14 юли включително, пред сградата на най-старото висше военно училище у нас. 

Официалната церемония по подписването се състоя на голямата дъбова маса, в централния царски салон във Военната академия, където Борис III е произвеждал в чин младите юнкери, а в царските салони монархът  е приемал командния състав на военното училище. 

Г-жа Еделина Кънева получи от генерал – майор Дочев плакет на Военната академия с реплика на сабята на Георги С. Раковски. „Скоро Академията ще пише с почерка на Раковски, защото в момента работим по проект, всички официални документи, вече дигитални, да се пишат с неговия почерк“  заяви генерал-майор Дочев. От своя страна г-жа Кънева благодари от името на своите колеги от ДМБЦ-София за голямата чест, която се оказва на държавния културен институт с национално значение, с този почетен знак. „Искрено се надявам, че съвместното организиране и провеждане на Софийския фестивал на музикалния театър ще допринесе, макар и с малко, към богатата история на тази сграда, пълна с български реликви и светини с голяма историческа стойност. И като че ли няма нищо по-естествено от това две институции, които са продължители на българската военна слава и културната индентичност, да се обединяват в организацията на събитие, което има за фокус българските деца и младежи, каквато е и насочеността на четвъртото издание на фестивала. Благодаря Ви, генерал-майор Дочев, че ни давате възможността да се чувстваме част от българската история“  заяви Еделина Кънева.