Новини

Сподели с приятели: 

Укротяване на опърничавата в „Целуни ме, Кейт!” 

Ненадминатата класика е първият мюзикъл,  

печелил престижната награда “Тони”

„Целуни ме, Кейт!” е един от най-атрактивните бродуейски мюзикъли в две действия, написан от Коул Портър по либретото на холивудските сценаристи – съпрузите Бела и Самюъл Спивак през 1948 г. Портър е един от най-значимите американски  композитори. Завладяващото либрето на „Целуни ме, Кейт!“ е по мотиви от комедията „Укротяване на опърничавата“ на Уилям Шекспир.

Премиерните дати на световноизвестния мюзикъл в Националния музикален театър са 18, 19, 24 и 25 ноември. Билетите са в продажба и могат да бъдат закупени от касата на Музикалния театър, от всички каси на EasyPay в София (Изипей), както и онлайн от сайта на театъра – www.musictheatre.bg .

“Музиката е абсолютно завладяваща и зареждаща. Това е творческо предизвикателство за нас, защото трябва да владеем  техниката на класическото и мюзикълното пеене, тъй като и двете техники присъстват в този мюзикъл.” – коментират солистите на Музикалния театър. 

Сюжетът на „Целуни ме, Кейт!“ преплита две основни линии – едната, разказваща вечната поучителна история на „Укротяване на опърничавата“, в която действието се развива по времето на Шекспир, и другата – в средата на миналия, XX век. Действието, решено като пиеса в пиесата вкарва персонажите в цял куп перипетии и комични моменти. 

Сюжетът се заплита около двамата бивши съпрузи – примадоната Лили Ванеси и режисьора, продуцент и актьор Фред Греъм. Един грешно изпратен букет нажежава страстите и представянето на комедията на Шекспир „Укротяване на опърничавата” става по-правдоподобна и въздействаща отвсякога, а публиката е в абсолютен възторг. 

ПЪРВАТА ПРЕМИЕРА

Официалната бродуейска премиера на „Целуни ме, Кейт!” се състои на 30 декември 1948 година в „Ню Сенчъри Тиътър”, където се играе в продължение на деветнадесет месеца, преди да се прехвърли обратно в „Шуберт”, за общ брой от 1077 изпълнения там. Режисьор на спектакъла е Джон К. Уилсън, хореографията е дело на Ханя Холм, а оригиналният актьорски състав включва Алфред Дрейк (Фред Греъм/Петручио), Патриша Морисън (Лили Ванеси/Катарина), Лиза Кърк (Лоис Лейн/Бианка) и Харолд Ланг (Бил Калхоун/Лученцио).