За новата постановка на „Българи от старо време“:

 

„…Обичам те, мое мило Отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили краю! Обичам те от всичката си душа и сърце, ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи! Всичко, щото е останало досега в моята осиротяла душа, добро и свято — всичко е твое! Ти си оная благословена земя, която цъфти, която е пълна с нежности, със сияния и величие, следователно ти си ме научило да обичам и да плача над всяко едно човеческо нещастие — а това е вече много за един човек…“

Любен Каравелов

Из повестта „Българи от старо време“

 

През годините плеяда от артисти, големи звезди на Музикалния театър, са очаровали публиката с актьорските си превъплъщения в образите на героите от оперетата „Българи от старо време“ от Асен Карастоянов. Няма, може би, актьор от трупата на Театъра, който поне веднъж в творческия си път да не се е срещнал с някой от персонажите на, безспорно най-българската оперета.  За мен един от най-обичаните ми сценични образи си остава този на Дядо Либеновия ратай – Иван.

Сега съм поставен пред ново, сериозно предизвикателство – нова постановка на тази толкова обичана и най-много поставяна оперета, което отдавна я е утвърдило като абсолютна национална оперетна класика.

Поглеждайки с очите вече на режисьор аз се помъчих да си отговоря на въпроса: С какво „Българите от старо време“ ни провокират в наши дни? И как, без да се правят преднамерени сценични препратки към съвремието ни, същият въпрос да развълнува и публиката в салона.  Творбата на Асен Карастоянов е създадена преди 60 години специално за трупата на Музикалния театър. Премиерата на първата постановка на оперетата „Българи от старо време“ на сцената на ДМТ ”Ст. Македонски” е със дата 24 януари 1959г.  и е посветена на 80 годишнината от смъртта на Л. Каравелов. Сега Музикалния театър ще включи за осми път в репертоара си тази българска оперетна класика, и то в юбилейния си сезон, в който се отбелязват 100 години професионален оперетен театър в България. След най-новата премиера на „Царицата на чардаша“ от Калман, новата постановка на „Българи от старо време“ е следващия специален подарък за почитателите на оперетата в Българи. Това са несъмнено двете най-любими и предпочитани заглавия, както от публиката, така и от артистите.

За новата премиерна постановка, използваме като основа, на която да стъпим, оригиналното либрето на Коста Райнов, а в някои от диалозите сме използвали автентичния текст от повестта на Любен Каравелов.

Ще прозвучат за първи път след много години музикални моменти, които отдавна не са изпълнявани. На сцената ще оживеят колоритните образи на Дядо Либен и Хаджи Генчо, както и на всички останали герои, в които откриваме чертите на българската народопсихология от старо време чак до наши дни. Борбата между старото и новото, между консерватизма и духа на Възраждането, суеверието като част от човешкото невежество.  Специално внимание съм обърнал на копривщенските свахи и клюката, която пълзи по улиците и придобива унищожителна мощ. Ярката сценичност на оперетата „Българи от старо време“ ще бъде подчертана и с представянето на красотата на българските традиции и танци. Всичко това събрано в новата постановка и поднесено с много свеж и неподправен хумор, красива и вечна българска музика.

 

Александър Мутафчийски

режисьор

 

Още