Наградата „ЗЛАТНО ПЕРО” за МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР за принос към българската култура

 

Престижното отличие се връчва на Музикалния театър по повод 100 години от началото на професионалната оперета у нас.Призът, който e брошка във формата на писец, изработена от 24-каратово злато, и грамота бяха връчени на директора на Музикалния театър Марияна Арсенова.
„Радвам се, че Музикалния театър се възроди, радвам се, че за него се заговори по начин, който удовретворява всички нас, които работим за него” – заяви Арсенова. „Тази награда е и за хората, които идват да ни гледат и най-вече за хората в Музикалния театър, които всеки ден доказват, че оперетата е най-жизнерадостното и най-красивото изкуство. Пожелавам им да продължават да творят това изкуство, което се лее като шампанско, вълнува и зарежда с невероятно много любов и оптимизъм” – заяви още директорът на Музикалния театър.
На церемонията по награждаването младите солисти на националната оперета Илона Иванова и Денко Проданов зарадваха публиката с изпълнението си на любим дует от оперетата „Царицата на чардаша”.
Наградите „Златно перо” се връчват за 23-та поредна година в деня на българската просвета и култура от Cantus Firmus и галерия „Макта”. Съорганизатор на събитието е Министерство на културата. С тях се отличават институции и изявени личности в сферата на музиката, театъра, литературата, изобразителното изкуство и журналистиката за приноса им към българската култура.
С престижното отличие бяха отличени още две институции – СУ „Св. Климент Охридски” и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. „Златно перо” получиха и изтъкнати творци, сред които композиторът Александър Текелиев, актьорите Георги Мамалев, Слава Рачева, Юлиан Вергов, певицата Йорданка Христова, продуцентът Мартичка Божилова, журналистът Георги Любенов и други.

 

 

Още