Отличието се връчва по повод 100 години професионална оперета в България и 70 години от създаването на театъра

Почетният знак на Столична община беше връчен на тържествена сесия на Столичния общински съвет по повод 17-ти септември – празникът на София. „Изключително се вълнувам, когато получавам награда от името на институция с такава значима годишнина“ – заяви директорът на Националния музикален театър Марияна Арсенова при получаването на отличието. „Горда съм, че на мен се падна честта да ръководя театъра в такъв момент“ – заяви още Арсенова. Тя подчерта, че Националният музикален театър прави София едни много по-жив град, защото изкуството на оперетата и мюзикъла е най-жизненото и най-оптимистичното.

„То искри и шуми като шампанско и създава такова настроение, което никое други изкуство не създава“ – заяви директорът на Националния музикален театър и покани присъстващите да гледат спектаклите на театъра.

Почетният знак на София получиха още „Хорът на Софийските момчета“, Камерен вокален ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния“, фолклорен ансамбъл „Жар“ при НЧ „П. Берон“ и други. На тържествената сесия в общината бяха обявени и почетните граждани на София за 2018-та година. Сред тях са академик Пламен Карталов, певците Богдана Карадочева и Васил Найденов, актьорите Филип Трифонов, Владимир Пенев и други.

„От сърце ви благодарим за усилията, които правите така, че градът ни да се развива и да има бъдеще“ – обърна се кметът Йорданка Фандъкова към наградените. „Нека с любов и мъдрост работим за София“ – пожела на всички просъстващи столичният кмет.

“Нашата столица има най-красивото име и днес е един свят празник, в който празнуваме най-големите християнски добродетели – вяра, надежда и любов” – с тези думи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков се обърна към присъстващите и откри празничната сесия на общината в деня на София.

Още