Националният музикален театър посвещава пролетния си концерт „Любовни мечти“ на 9 март на Видин Даскалов. Една от най-големите звезди на българската оперета днес щеше да навърши 90 години. „Публиката ме зареждаше, защото ме обичаше“ – споделя големият оперетен артист. „Много я обичах и аз и й отдавах цялата си любов. Тя ми отвръщаше със същото!“

Видин Даскалов е роден на 8 март 1929 година в село Горна Козница, община  Бобов дол. През 1953 завършва клас по цигулка в Държавната музикална академия година. По-късно учи пеене при Мара Цибулка. Яркият му комедиен талант е забелязан веднага и той се нарежда сред създателите и е една от най-ярките звезди на съвременната българска оперета

На сцената на Музикалния театър Видин Даскалов пресъздава над 120 роли. Сред емблематичните му въплъщения са Менелай от “Хубавата Елена”, Иван в “Българи от старо време”, Хитър Петър от “Имало едно време”, Бони в “Царицата на чардаша” , Жупан в “Графиня Марица”,  Никош във „Веселата вдовица“, Хоров в “Службогонци”, Сирано в “Сирано дьо Бержерак“,  Санчо в “Човекът от Ла Манча” и много други.

Работи и като режисьор. Прави свои постановки на „Прилепът“, „Веселата вдовица“, „Време за любов“ и други. За първи път в България на сцената на Националния музикален театър поставя мюзикъла „Ах, този джаз“. През 90-те години за кратко е и директор на Музикалния театър.

В анкетата “Любимите ви български оперетни артисти на ХХ век” на предаването „Каста дива“ на БНР и сред  публиката на Националния музикален театър Видин Даскалов е посочен като най-любимата оперетна звезда на българската публика.  Запитването е правено по повод 100 години от началото на професионалното оперетно изкуство в България.

Директорът на театъра Марияна Арсенова и солистите Александър Мутафчийски и Катерина Тупарова се поклониха на паметната плочи на Видин Даскалов в родното му място.

Още