Зрелищният спектакъл е посетен от рекордните 24 хиляди души от премиерата си до 14 април

На какво се дължи успехът на култовия мюзикъл, който се поставя за първи път в България – обяснява директорът на Националния музикален театър Марияна Арсенова.

 

– „ФАНТОМЪТ НА ОПЕРАТА“ на сцената на Музикалния театър е ваша сбъдната мечта. Колко време ви трябваше за осъществяването на тази мечта?

-Три години – от приемането ми на поста на директор. Това заглавие е мечта и цел на всеки директор на музикален театър по света. Аз успях да осъществя тази мечта, но затова помогна и факта, че театърът беше готов за това заглавие. Целият му досегашен репертоар го изведе до осъществяването на „Фантомът на операта”. Артистичната трупа на Музикалния театър, всички творчески състави, ателиетата, които изработват декорите и костюмите – всички те са носителите на традицията на този жанр. Дори да се поставят мюзикъли в други български театри –Музикалният театър остава лидер и единствен в България, който развива жанра на оперетата и мюзикъла на най-високо професионално ниво.

-Оправдаха ли се очакванията ви от това заглавие в афиша на Националния музикален театър?

-Получи се дори повече от очакваното. И за това е показателен фактът, че билетите за първите спектакли бяха разпродадени седмици преди премиерата. Никога в историята в Националния музикален театър не се е случвало да се продадат всичките 25 спектакъла наведнъж и да има интерес за още. Това наложи договарянето на нови спектакли, което беше много трудно, заради времевите ограничения, които имаме в договора. Пред фирмата на Уебър трябваше да докажем високото ниво на спектакъла и изключителния интерес, който има от страна на публиката. И така усхяпме да оправдаем искането за допълнителни спектакли.

– Какви отзиви чувате за спектакъла – много от хората са го гледали на лондонския Уест Енд и на Бродуей, така че  сравненията на българския спектакъл са неминуеми.

Чувала съм мнения на хора, които са го гледали и в Лондон, и на Бродуей и те са категорични, че нашият спектакъл по нищо не отстъпва на постановките на тези две световни сцени.

– Очаква ли се представители от фирмата на Уебър да посетят Музикалния театър и да видят спектакъла?

– Да, очакваме ги, но не знаем точно кога. В момента по цял свят има много успешни постановки на „Фантомът на операта”. През април предстои голяма премиера в Дубай. В момента Сър Уебър работи по написването на нов мюзикъл и по филмирането на негова творба. Засега и за нас не е ясно кога негови представители ще дойдат да гледат „Фантомът на операта” в София.

-Имате ли статистика – колко души са успели да гледат „Фантомът на операта“ в Националния музикален театър от премиерата му досега?

– Близо 17 хиляди душа са гледали „Фантомът на операта” в Музикалния театър от премиерата му на 25 януари досега. Тази посещаемост е рекорд за театъра в такъв кратък период от време. И мога да ви кажа, че интересът към спектакъла не стихва. За новите дати през април са останали още малко билети. Затова отправям покана – единствената възможност да гледате „Фантомът на операта” през този сезон е до 14 април – заповядайте!

Още