Звездите на Националния музикален театър ще се срещнат отново с публиката на Пирдоп. На 14 май, вторник, от 18 часа те ще представят в читалището на града една от най-обичаните оперети на Йохан Щраус   „Цигански барон”. Това е втората по популярност оперета на Щраус след „Прилепът”.

За запалената по изкуството на оперетата публика на Пирдоп ще пеят солистите на Националния музикален театър – Марияна Арсентова /в ролята на Сафи/, Пеньо Пирозов / Шандор Баринкай / , Олга Динова /Чипра, майка на Сафи/, Христо Сарафов / Коломан Жупан /, Богомил Спиров /Отокар/ и други.

Участват още: Елица Красимирова /Арсена/, Тодор Велков /Карнеро/, Юлия Маринова /Мирабела/, Венцислав Динов /Граф Хомонай/ и други. Хор, балет и оркестър на Националния музикален театър с диригент Игор Богданов.

Оперетата на Щраус покорява с разнообразието на своята музика и приказен сюжет. В нея са вплетени виенски валсове и хусарски маршове, унгарски чардаш и цигански напеви.„Цигански барон” е разказ за любовта и съдбовната предопредленост. На ламтежа за богатство на аристократите е противопоставен животът на гордите и свободолюбиви цигани.

Шандор Баринкай, син на богат земевладелец, изгонен от родината си,се завръща от чужбина след 20 години изгнание. Замъкът на баща му е в руини,  а в него се е настанил цигански табор. Баринкай ухажва Арсена – дъщерята на местния богат търговец на свине Жупан. Тя го отблъсква, защото е разорен. След като е отхвърлен от местните аристократи, заради бедността си, Баринкай се сприятелява с циганите и става техен предводител. Запленен от красивата циганка Сафи, той се влюбва в нея. Накрая се разбира, че Сафи не е бедна циганка, а е дъщеря на турски паша, управлявал Унгария.

Режисьор на спектакъла е Юлия Маринова, диригент – постановчик е Игор Богданов, хормайстор – Людмил Горчев. Художник на сценографията и костюмите – Евгения Раева, хореограф – Катя Богданова.

 

 

Още