В главните роли гледаме младите звезди на Музикалния театър

На 18 и 19 май от 11 часа на голямата сцена на Музикалния театър е премиерата на мюзикъла за малки и големи „Черимирата близнаци”. Композиторът Георги Костов написва творбата по пиесата „Приказка за калпаците”/”Щръклица”/ от Панчо Панчев – Дядо Пънч през 1997 година. Премиерата е същата година на сцената на Националния музикален театър по повод неговия 50-ти юбилеен сезон. От тогава до днес тази музикална комедия за малки и големи не слиза от театралните  сцени в България.

На снимката – Александър Панайотов /един от изпълнителите на ролята на Четиримата близнаци/и Катерина Тупарова в оперетата “Българи от старо време” 

„Четиримата близнаци” се поставя за втори път на сцената на Музикалния театър. Режисьор на новата постановка е Стефан Донев, диригент Людмил Горчев. Сценографията и костюмите са дело на Нела Стоянова. Хореограф е Десислава Николова.  В главните роли ще видим звездите на Музикалния театър: Людмила Козарева, Калина Ангелова, Деница Шопова, Лъчезар Лазаров. Най-сложната роля – на четиримата близнаци – ще се играе от един актьор. Тя е поверена на младия солист на Музикалния театър Александър Панайотов. В тази роля ще се дублира с Иван Христов и Алексей Римша. Като хубавата Бонка, за ръката на която четиримата братя си съперничат, ще гледаме Боряна Йорданова и Пламена Михова.

На снимката Пламена Михова – избрана за ролята на Бонка и Мадлен Янкова – една от изпълнителките на ролята на Стрина Гена – Личен архив

„ЧЕТИРИМАТА БЛИЗНАЦИ” е музикална комедия от Георги Костов, написана в духа на фолклорната традиция. Това е приказка за порастването, изборите в живота и отстояването на любовта.

„Имало едно време едно село – хубаво като цялата българска земя. Казвало се Близнаково и в него живеели четирима братя близнаци, еднакви като четири тухли, от един калъп извадени.. Какво е било това чудо?!... – така започва мюзикълът „Четиримата близнаци”.

В тази приказка за малки и големи побеждава доброто – казва авторът на либретото Панчо Панчев – Дядо Пънч. „Тук облогът за момата спечелва не разбойникът, не алчният кръчмар, не и забравилият родния си кът чуждопоклонник, а работливият и верен на обичта си момък. Много е важно тази истина да ни се повтаря поне в театъра, защото в живота често печелят не най-добрите… Нека направим живота такъв, какъвто е  в приказките!

 

На снимката актрисата и певица Боряна Йорданова – една от изпълнителките на Бонка – Личен Архив

“ЧЕТИРИМАТА БЛИЗНАЦИ” – сюжет

Четиримата братя близнаци Белчо, Черньо, Пъстрьо и  Желчо толкова много си приличали, че ги разпознавали единствено по цвета на калпаците. Те порастнали и започнали да се заглеждат по хубавата Бонка. Така един ден Белчо, Черньо и Пъстрьо отишли да искат ръката на момичето. Майката на Бонка – стрина Гена – решила да ги изпита, за да разбере кой от тях е най-работливия. И тримата обаче не искали да чуят за работа. Стрина Гена така се ядосала, че дори не изслушала четвъртия брат – Желчо – и го прогонила от къщата си.

На снимката Петя Миленова – една от изпълнителките на Стрина Гена – Личен Архив

За да избере най-подходящия жених за Бонка, бащата на близнаците – чорбаджи Петко –ги изпратил на гурбет. Който от четиримата донесе най–тежката златна гривна за Бонка, той щял да спечели ръката й. А през това време момичето трябвало да приготви чеиза си.

Минали четири години и Бонка вече тъгувала по братята близнаци. Майка й я посъветвала да се облече в мъжки дрехи, за да не я разпознаят, и да ги изпита. Така Бонка, която станала Бончо, можела да разбере кой от четиримата е най-достоен за ръката й.

Тръгнало момичето по света да търси братята и успяло да ги намери. То много се натъжило като разбрало, че тримата ще донесат в уречения ден златна гривна, само за да надхитрят братята си. Бонка обаче не загубила надежда и се надявала четвъртият брат да не я е забравил.

В уговорения ден четиримата братя близнаци пристигнали в дома на Бонка. Те влезли без калпаците си, за да не ги познаят кой кой е. Накрая Бонка избрала най-достойният от четиримата, а Стрина Гена и чорбаджи Петко им вдигнали чудна сватба. Тази история я разказва и до днес бабата, която пътува по света и разказва приказки…

ЧЕТИРИМАТА БЛИЗНАЦИ

мюзикъл за малки и големи от Георги Костов

По пиесата „Приказка за калпаците” от Панчо Панчев – Дядо Пънч

Диригент: Людмил Горчев

Режисьор: Стефан Донев

Сценография и костюми: Нела Стоянова

Концертмайстор: Петя Ковачева

Хореограф: Десислава Николова

Репетитор на артистите: Антоанета Алексиева

Репетитор на балета: Ивайла Хаджиколева

Отговорен корепетитор: Вяра Груева

Корепетитори: Ваня Петрова, Румен Трайков, Ирена Аврамова

Помощникрежисьор: Мартин Василев, Божанка Груева

Координатор на проекта: Пеньо Пирозов

Действащи лица и изпълнители:

БАБАТА, която обикаля света и разказва приказки  –Людмила Козарева, Деница Шопова, Мария Коровешова

БЕЛЧО, ПЪСТРЬО, ЧЕРНЬО И ЖЕЛЧО – братя близнаци Александър Панайотов, Иван Христов, Алексей Римша

БОНКА, тяхна дружкаБоряна Йорданова, Пламена Михова

СТРИНА ГЕНА, нейна майкаКалина Ангелова, Мадлен Янкова, Петя Миленова

ЧОРБАДЖИ ПЕТКО, баща на близнацитеЛъчезар Лазаров, Иван Александров

 

БАЛЕТ- СОЛИСТИ: Ивана Пъдпъдъкова, Лора Николаева, Юлита Тодорова, Теодора Кралева, Марина Стоилова, Моника Есова, Вера Иванова, Евелина Тодорова, Мартин Виденов, Кръстьо Методиев, Станислав Стефанов, Теодор Добрев, Радослав Ачов, Трайче Стойковски, Дарио Йовчевски, Деян Иванов

Оркестър на Националния музикален театър с диригент Людмил Горчев

 

 

 

Още