Новата постановка на  „Четиримата близнаци” е съвременен прочит в естетиката на анимацията и интернет

На 18 и 19 май от 11 часа в Националния музикален театър е премиерата на мюзикъла за малки и големи „Черимирата близнаци” от композитора Георги Костов.

„Четиримата близнаци” е музикална комедия, написана в духа на фолклорната традиция. Една съвременна приказка за порастването, изборите в живота и отстояването на любовта. Авторите на новата постановка – режисьорът Стефан Донев, художникът Нела Стоянова и хореографът Десислава Николова правят съвременен прочит на творбата. С новата си визия и хореография тя е по- близо до интернет и анимацията, отколкото до стилизирания фолклор. Целта на авторите е да въздействат на съвременните деца, които са израстнали с телевизията и интернет.

За режисьора Стефан Донев това е четвърта постановка на мюзикъла „Четиримата близнаци”. Творбата е написана през 1997 година по предложение на неговия баща – проф. Светозар Донев, който прави първата й постановка на сцената на Музикалния театър.

„Това, към което съм се стремил с екипа на спектакъла, са изразните средства да не бъдат самоцелни, а да са на основата на музикалната драматургия и текста. Искахме да излезем от традиционната естетика на творбата и да я осъвременим  с нов прочит. Търсили сме приказната и  фантастичната естетика, която ще е по-интересна за съвременните деца” – казва режисьорът.

Диригентът Людмил Горчев е дирижирал и първата постановка на спектакъла в Музикалния театър. Според него, музиката на Георги Костов е силно въздействаща и държи вниманието от началото до края. „Мюзикълът „Четиримата близнаци” има силна фолклорна основа, което е характерно за цялото творчество на композитора. Това я прави ярка българска творба и в  същото време тя е многожанрова –наред с елементите от фолклора, има и елементи на валса и суинга.” Според диригента Людмил Горчев, който е и хормайстор на театъра, младите изпълнители в спектакъла допълнително дават много живот и енергия на музиката.

„Търсихме естетика, която е близка до интернет и по-смела визия, която да е близка до анимацията” – казва авторът на сценографията и костюмите художникът Нела Стоянова. Костюмите са създадени на основата на фолклора, но с олекотена символика. „Искахме да постигнем внушението, че на сцената са оживели героите от детска книжка” – казва още авторката на визията.

Хореографът на спектакъла Десислава Николова е участвала като танцьор в първата постановка на „Четиримата близнаци” през 1997 година в Музикалния театър. В хореографията на новия спектакъл тя е избрала не  стилизиране на фолклора, а най-вече техниките от съвременния танц. „Така мюзикълът ще говори директно на съвременното поколение деца” – убедена е Десислава Николова.

В постановката ролята на хореографията е изключително важна и ключова. Танцьорите –балетисти пресъздават образите на четиримата близнаци, които иначе в спектакъла се играят само от един актьор.

Като голямо предизвикателство определя ролята си на Четиримата близнаци младият солист на Музикалния театър Александър Панайотов.  „Случвало се е да играя двама герои в един спектакъл, но никога не съм играл четирима наведнъж. Това през няколко секунди да бъдеш някой друг е много объркващо” – признава актьорът. Той пресъздава ролите на Четиримата близнаци – Белчо, Черньо, Пъстрьо и Желчо, които външно се различават само по цвета на калпаците, но са доста различни като характери. „Добрякът Желчо ми е най-близък, докато Пъстрьо, който е мошеник и измамник, ми е най-чужд като характер”– казва Александър Панайотов.

„Аз играя Бонка, която в началото е влюбена и в четиримата братя. От там тръгва и пътят й, който трябва да извърви, за да избере само един от тях” – казва една от изпълнителките на ролята на Бонка – Пламена Михова. „Харесвам ролята на Бонка, защото нейният образ е носител на много поуки. Накрая Бонка избира не братът, който й донася най-тежката златна гривна, а този, който е запазил цветето от първата им среща.”

„Задача на Пламена и на другата актриса в ролята на Бонка е най-тежка – те трябва да убедят младото поколение, че материалното в отношенията между хората не е най-важното” – заяви директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова. Тя също е участвала в първия спектакъла на „Четиримата близнаци” и е играла ролята на Стрина Гена. В новия спектакъл тази роля е поверена на три актриси – Калина Ангелова, Мадлен Янкова и Петя Миленова. Интересно е, че ролята на Бабата, която разказва приказки, в първия спектакъл и сега ще се играе от Людмила Козарева. Тя ще се редува в тази нея с Мария Коровешова и Деница Шопова.

Директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова напомни, че от дълго време театърът не е имал премиера на спектакъл с детски сюжет на голяма сцена. „Мога да кажа, че на нашата камерна сцена се играят едни от най-хубавите детски спектакли в София – най-пъстрите, най-красивите и най-достъпните за децата. Аз съм от хората, които са на мнение, че публиката се възпитава още в най-ранна възраст – в семейството и от преди детската градина” –подчерта  още директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова.

 

Още