Националният музикален театър открива новия сезон 2019/2020 на 29 септември, неделя, от 17 часа с концерта “ВЛЕЗ В МОЯ СЪН” като жест на признание към своята вярна публика. С него ще отбележи и 60-годишния юбилей на своя главен диригент  и художествен ръководител Юли Дамянов.

Заглавието на концерта идва от любовен дует от „Любов и омраза”- опера-мюзикъл от Юли Дамянов по пиесата „Херцогинята на Падуа” от Оскар Уайлд. В концерта ще прозвучат рядко изпълнявани произведения, като увертюрите „Цар и дърводелец” от Лорцинг и „Кандид” от Бърнстейн, фрагменти из мюзикълите „Кабаре” от Кандер и „Уестсайдска история”, както и любими арии, дуети, ансамбли, хорове и балети от оперети.

Концертът ще завърши със Sanctus, написан от Юли Дамянов. На финала публиката ще види и масовата сцена „Маскарад” от началото на второ действие на „Фантомът на операта”от А.Л. Уебър. С тази зрелищна сцена от мюзикъла театърът иска да покани зрителите на поредицата лимитирани спектакли на „Фантомът на операта” през месец ноември на сцената на Музикалния театър.

Аплаузите на публиката на премиерата на мюзикъла “Фантомът на операта” за първи път в България на сцената на Музикалния театър

Наред със звездите на Музикалния театър в концерта-спектакъл за началото на новия сезон ще участват и бивши членове на трупата – диригентът Любомир Денев, солистите Олга Скеклиова, Марияна Попзлатева, Юлия Миланова, Цветан Цветков, Живко Желев, Николай Петров. Към тях ще се присъедини и Васил Петров.

„Бих се радвал да събера изпълнители от различни поколения в Музикалния театър” – казва диригентът, който работи в театъра от 33 години, с тригодишно прекъсване. „За мен Музикалният театър е любов”- признава той.

 

Кратка творческа биография на диригента Юли Дамянов

     Юли Дамянов е роден на 26 юли 1959 г. в Перник. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София със специалност „Пиано”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”  с „Оркестрово дирижиране” при проф. Константин Илиев и „Хорово дирижиране” при проф. Лилия Гюлева.

       От 1986 г. е диригент в Държавния музикален театър „Стефан Македонски” ( сега „Държавен музикален и балетен център – София”). В последните години е негов главен диригент и художествен ръководител. От 2012 г. ръководи и Софийския духов оркестър.

     Реализира десетки премиери и дирижира стотици спектакли и концерти в България, Германия, Дания, Австрия, Холандия, Франция, Швейцария, Белгия, Япония, Словения, Словакия, Полша, Русия, Южна Корея, Гърция, Италия и други.

     Носител е на наградите: „Златно перо” 2019-та, „Кристална лира” за диригент (2013) и два пъти в категорията „Постановъчен екип”; лауреат е на международния конкурс за композиция „Музика в 7/8” през 2003 – трета награда (за „Цветница”) и през 2004 втора награда (за „Blues 13”); наградата за музика към детска пиеса от Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” в Търговище (2008 – за „Малката Баба Яга” от Красимира Методиева); трета награда на музикалната къща „Борис Христов” за създаване произведение за нисък мъжки глас и пиано (2011 – за „Мъжки романс”), печели конкурса за създаване на химн на института „Конфуций” в София (2016 – 2017), както и множество награди от международни хорови конкурси, фестивали и олимпиади с хор „Колегиум Кантикум”.

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА 29 СЕПТЕМВРИ ОТ 17 ЧАСА НА КОНЦЕРТА-СПЕКТАКЪЛ ЗА НАЧАЛОТО НА НОВИЯ СЕЗОН! БИЛЕТИ МОЖЕ ДА КУПИТЕ ПРЕЗ САЙТА НА ТЕАТЪРА, А ОТ 3 -ТИ СЕПТЕМВРИ И НА КАСАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР.

Още