Музикалният театър, макар и във ваканция, вече се готви за откриване на сезон 2019/2020. На голямата сцена на театъра текат ремонтни дейности, а в ателиетата трескаво се подготвят костюми и декори за премиерните заглавия – опретата “Прилепът” (Йохан Щраус-син) и хитовия бродуейски мюзикъл “Цигулар на покрива” (Fiddler on the Roof, по музика на Джери Бок).

Откриването ще бъде “двойно” – на 26 септември (четвъртък) от 19.00 часа Балет “Арабеск” ще представи своята уникална “Гала вечер”. На 29 септември (неделя) от 17.00 часа Музикалният театър отваря широко врати да посрещне своята публика с традиционен концерт – спектакъл. Тази година, със заглавие “Влез в моя сън”, той ще бъде не само първия за новия театрален сезон, но и ще е посветен на 60 годишния юбилей на главния диригент и художествен ръководител на театъра – Юли Дамянов.

По-малко от месец след откриването на сезона е премиерата на нова постановка на най-популярната оперета на Йохан Щраус-син “Прилепът“ – 100 години след първото й представяне в България. За първи път у нас тя е играна през 1919 година от пионерите на българското оперетно изкуство на сцената на “Свободен театър”. През 1954 година е поставена за първи път в Музикалния театър.

Най-новата сценична версия е девета поред на сцената на театъра. По цял свят тази прекрасна оперета се играе традиционно и в Новогодишната нощ. За първи път Музикалният театър кани своята публика на 31 декември, от 17.00ч., на Новогодишен спектакъл на “Прилепът” за да посрещнат заедно с чаша шампанско настъпващата 2020 година.

През месец ноември “Фантомът на операта” ще се завърне за още осем представления.

Традиционните Коледно-новогодишни концерти ще бъдат на 21, 22 и 27 декември. За четвърта поредна година, отново на 28 декември, от 19.00 ч., артистите от Музикалния театър ще очакват почитателите си в зала 1 на Националния дворец на културата за традиционния Новогодишен бал.

За първи път – от 29 ноември до 8 декември театърът ще се превърне в приказно царство за децата, в което ще се разказват музикални приказки, уловили духа на Коледното вълшебство. В този период ще се представят единствено и само детски спектакли – 13 на брой, без да се играят представления за възрастни. Приказната магия ще започне с премиерата на балетния спектакъл “Снежната кралица” на от Балет “Арабеск”, който ще представи в този период и “Лешникотрошачката“ (5, 8 декември). В приказния коледно-новогодишен детски блок са включени още и спектаклите “Аладин”, “Да целунеш принцеса”, “Снежанка и седемте джуджета”, “Малката кибритопродавачка”.

След успешния сезон на “Фантомът на операта”, на 24, 25 и 26 януари 2020 г. са премиерните спектакли на другия култов бродуейски мюзикъл – “Цигулар на покрива” – композитор Джери Бок, либретисти Джоузеф Стейн и Шелдън Херник. Касата на театъра ще отвори на 3 септември, но билетите са в продажба и могат да бъдат закупувани и онлайн на https://musictheatre.bg/programa/.

Снимка: Getty Images/Guliver Share

https://www.actualno.com/scene/muzikalnijat-teatyr-otkriva-sezona-na-29-septemvri-news_773081.html

Още