Балет “Арабеск” открива новия си сезон с програмата, с която откри “Аполония”

На откриването на 35-тото юбилейното издание на Празниците на изкуствата „Аполония” Балет “Арабеск” беше удостоен с Голямата награда на МФ “Аполония”

По повод откриването на престижното културно събитие Марияна Арсенова – директор на Държавен музикален и балетен център – София изпрати поздравителен адрес до Фондация “Аполония”.    

“Поздравявам ви с първите 35 години от началото на празниците на изкуствата „Аполония”! През всичките тези години „Аполония” доказа, че е фестивал не само на всички изкуства и музи, но и на свободния творчески дух.

Продължавайте да поддържате този дух жив не само в бъдещите поколения творци, но и в новата и млада българска публика . Нека още много години „Аполония” да посреща наши творци не само от България, но и от всички кътчета на света край морето на Созопол.

Вече 35 години празниците на изкуствата „Аполония” са живи и продължават да участват в изграждането на устоите на българския дух . А това е призванието на всички нас – хората на изкуството.

За нас е изключителна чест 35-тото юбилейно издание на едно от най-престижните културни събития у нас -„Аполония” – да бъде открито с програма от спектакли на Балет „Арабеск” – част от Държавния музикален и балетен център – София. Трупата на „Арабеск” е единствена в България и уникална със своите постановки , вдъхновени от неконвенционалните тенденции в съвременния танц.

Пожелавам успех на 35-тото юбилейно издание на „Аполония” и още много незабравими празници на всички изкуства и музи край морето. На добър час!”

 

Балет „Арабеск”, който наскоро отбеляза своя 50-годишен юбилей, е единствената балетна трупа в България за   постановки, вдъхновени от неконвенционалните тенденции в съвременния танц. Известни хореографи  от цял свят осъществяват на сцената на „Арабеск” свои спектакли, различни по стил и по отношение на използваните модерни танцови техники. В репертоара си трупата има над 200 постановки на български и чужди хореографи. Тя е носител  на престижни награди, между които „Кристална лира” на СБМТД, „Златно перо” на ФМ „Класик”, получавал е  награди на Столичната община за ярки постижения в областта на културата и много други.

„Арабеск” танцува, както любимите на българската публика  „Болеро”  и  „Нестинарка” създадени в началото на седемдесетте години, така и най-новите постановки на  Боряна Сечанова, Маргарита Градечлиева, Мила Искренова, Олеся Пантикина, Галина Борисова, Росен Михайлов, Асен Наков. На всеки три години Балет „Арабеск” организира конкурс за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова – един от най-ярките хореографи и дългогодишен директор на трупата.

Трупата е ято, устремено към неизвестното. Постоянно мигриращо към хоризонта на мечтите си. Виртуални мечти. Мечти с неясните образи на Смелостта и Красотата. Мечти на деца, готови да откриват живота. Прости мечти. Чисти.

      Из албума 50 години Балет Арабеск””

Програмата на Балет „Арабеск” за откриването на Празниците на изкуствата “Аполония”

 

 

СВОБОДНО РАЗПОЛОЖЕНИ МИСЛИ

Музика Нилс Фрам, Ламберт, Сократис, Синопулос Квартет, Макс Рихтер

Хореография  Аршак Галумян, Германия

Участват Андрея Андонова, Виктория Петрова, Даниела Иванова, Петя Колева

Васил Дипчиков, Стефан Вучев, Филип Миланов

 

ПЪТЯТ МИ С ТЕБ

Хореография  Ангелина Гаврилова

Участват Елизабет Якимова и Петя Колева

 

БЛА, БЛА…

Музика  Джони Транк и Джус ансамбъл

Хореография  Морис Кози (САЩ)

Участват Ангелина Гаврилова Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева

Васил Дипчиков, Стефан Вучов, Филип Миланов

 

ДАНЦОН 2

Музика  Артуро Маркес,

Хореография  Боряна Сечанова

Участват Даниела Иванова и Ервин Есен

 

ВОДА

Музика  Йегиш Манукян

Идея и хореография   Филип Миланов

Участват Константина Ханджиева и Валери Миленков

 

КАПКА В ОКЕАНА

Музика  Добринка Табакова

Хореография  Антъни Мидълтън (Великобритания)

Участват Даниела Иванова, Петя Колева, Стефка Табакова

 

БОЛЕРО

Музика  Морис Равел

Хореография  Маргарита Арнаудова

Солисти Константина Ханджиева, Асен Наков, Васил Дипчиков, Стефан Вучов,

Участват Андрея Андонова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Петя Колева, Стефка Табакова, Теодора Друмева и Валери Миленков, Ервин Есен, Светлозар Тинев, Филип Миланов

 

С ТАЗИ ПРОГРАМА, С КОЯТО ОТКРИ ПРАЗНИЦИТЕ НА ИЗКУСТВАТА “АПОЛОНИЯ”, БАЛЕТ “АРАБЕСК” ЩЕ ОТКРИЕ И НОВИЯ СИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН 2019/2010 НА 26 СЕПТЕМВРИ ОТ 19 ЧАСА НА СЦЕНАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР. ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Още