През октомври е първата премиера в Музикалния театър, а от края на ноември до средата на декември ще се играят само детски спектакли

София, 11 септември /Даниел Стоянов, БТА/

Първата премиера за новия сезон на Музикалния театър е “Прилепът” от Йохан Щраус-син, съобщиха от трупата. Премиерните дати са 20, 25, 26 и 27 октомври. Новата постановка излиза на сцената 100 години след началото на първата й премиера в България – през 1919 г. в тогавашния “Свободен театър”.

    “Искаме да направим премира, с която да поднесем подарък на нашата публика, казва директорът на театъра Марияна Арсенова, която е и режисьор на новото представление. Публиката ще види класически прочит на пиесата и в същото време ще й поднесем нещо ново. Това са не само младите артисти на театъра, които ще играят в нея, но и една изцяло нова визия, издържана с красота, с шега и с лекотата, с която се поставят всички оперетни заглавия в Музикалния театър”.

    Навръх Нова година – на 31 декември, Музикалният театър за пръв път ще посрещне публика със специално новогодишно издание на “Прилепът”. По това време на годината най-популярната оперета на Краля на валса традиционно се играе във всички големи оперни и оперетни театри по света.

    За първи път Музикалният театър ще има специална детска програма, в която от края на ноември до средата на декември ще се играят само детски спектакли – 13 на брой. “Целта ни е не само да накараме малката публика да се почувства в един приказен свят, но и след време, като съвсем зряла, отново и отново да се връща в нашия театър“, обясни  Арсенова.

    През януари 2020 г. е премиерата на  “Цигулар на покрива”. Режисьор е Небойша Брадич от Сърбия.

    Отец Александър Лашков отслужи тържествен водосвет на сцената по повод новия театрален сезон на Музикалния театър. “Не е достатъчно да говорим на човека простичко,трябва да развълнуваме душата му”, каза свещеникът. “Изкуството, което правите, е наистина вълнуващо, голямо и носи силен етичен заряд“, добави той.

    Както БТА съобщи, Музикалният театър открива сезона на 29 септември с концерта “Влез в моя сън”. С това събитие трупата ще отбележи и 60-ият юбилей на своя главен диригент и художествен ръководител Юли Дамянов. За новия сезон театърът направи подобрения на седалките на балкона за по-добра видимост.

Източник: http://www.bta.bg/bg/c/VI/id/2073654

Още