За първи път от половин век насам- безпрецедентни подобрения и нови инструменти в Музикалния театър

BOBSTH 06:45:01 28-09-2019
Култура – Музикален театър – промени – нов сезон

За първи път от половин век насам
– безпрецедентни подобрения
и нови инструменти в Музикалния театър

София, 28 септември /Даниел Димитров, БТА/

За първи път от половин век насам се случва нещо без прецедент в Музикалния театър. Правят се подобрения на вътрешната инфраструктура на сградата и се купуват нови инструменти. Сред попълненията в инструментариума са арфа за над 20 000 лв., валдхорни, тромбони, нови микрофони и нов пулт. Това се случва, благодарение на добрите приходи, най-вече от “Фантомът на операта”, коментира директорът на театъра Марияна Арсенова. Заради същия спектакъл в голямата зала бе поставен и чисто нов преден осветителен мост.


Доста неща направихме през лятото и те са невидими за публиката, но са функционални за нас – за да ни е по-лесен труда и по-бързо да стават промените на сцената, а и за да може да правим по-интересни спектакли, коментира Пеньо Пирозов. Той, освен като един от обичаните солисти в Музикалния театър, е и координатор проекти.

Всичко беше изкъртено, за да бъдат поставени специални профили, и да се подобри акустиката, обяснява Пирозов. В продължение на 30-40 години пространството на сцената е било облепено с кадифе, което обирало високите честоти и звукът е ставал глух. Вече направихме няколко репетиции и разликата е чувствителна, казва Пирозов.


Зрителите на балкона в голямата зала също ще усетят променения наклон на седалките. По този начин е подобрена видимостта към сцената. Досега, когато артистите излизаха на сцената по-напред, зрителите от балкона ги виждат от кръста нагоре, а ние доста често играем в пространствата, по-близо до редовете от партера, обяснява Пеньо Пирозов.
Отбелязва, че подът на сцената също е оправен, тъй като е бил в доста окаяно състояние и е имал нужда от основен ремонт, но сега изглежда добре и върши работа. Работи се по 15-16 часа на ден, подчертава той.


Така, с нови функционалности, Музикалният театър открива новия си сезон на 29 септември с концерт-спектакъла “Влез в моя сън”. С него отбелязва и 60-ия юбилей на своя главен диригент Юли Дамянов. Специален гост на концерта е певецът Васил Петров, който в чест на юбиляра ще изпълни емблематичната песен на Франк Синатра – “Моят път” (My Way). На сцената, редом със звездите на Музикалния театър, ще излязат бивши членове на трупата – солистите Олга Скеклиова, Юлия Миланова, Живко Желев, Николай Петров. Някои от тях пристигат специално за концерта от чужбина. Освен юбиляра, диригентската палка хващат още Огнян Митонов, Людмил Горчев и композиторът и джазмен Любомир Денев, който започва творческия си път от сцената на Музикалния театър.


Тази година се навършват 100 години от първата постановка в България на най-популярната оперета на Йохан Щраус-син – “Прилепът”. Поставена е за първи път у нас от Свободен театър. На сцената на Музикалния театър най-обичаната оперета на Краля на валса е играна за първи път през 1954 г., и през годините има още осем версии. Деветата от тях ще има своето първо представление на 20 октомври. Това е и първата за този сезон премиера.

На 31 декември ще има новогодишно издание на “Прилепът” със специална изненада за публиката. Отдавна не е имало постановка в този ден от годината, отбелязват от трупата.

За първи път ще има блок само от детски спектакли в Музикалния театър. Той ще продължи от 29 ноември до 15 декември. Началото се поставя с премиера на “Снежната кралица” – на балет “Арабеск”.

Огромното ни желание е децата, когато влязат в театъра, за попаднат в един приказен свят, с живи герои, богат декор – и да станат съпричастни към приказките на баба и дядо, които създават уют, разказва Марияна Арсенова. Децата търсят таблетите, но аз виждам какво се случва с очите им, когато се докоснат до живото изкуство, и колко се радват на това, което правим отскоро – а именно, да се снимат с изпълнителите след спектакъла, казва още тя.


Арсенова отбелязва, че репертоарният план на театъра е готов до края на януари 2020 г. На 24 януари е премиерата на “Цигуларят на покрива”. Репетициите вече са в ход, каза тя.

Не пропуска да акцентира и върху новата серия от спектакли “Фантомът на операта” – от 3 до 17 ноември. Музикалният театър е първият, поставил у нас произведенията на Андрю Лойд Уебър, припомня Арсенова. За първи път се сблъскваме с такъв огромен интерес от страна на публиката. Затова всеки път преговаряме за още и още права. Но това наистина ще бъдат последните представления на “Фантомът на операта”, категорична е Арсенова.
/АМ/

Източник: http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2081818?fbclid=IwAR0bkuM-QmV7-MBormSNbyoS57CaskkKeI7MS3HQT-Fml4Hsgp7PwCYn53k

Още