“ПРИЛЕПЪТ” ОТ ЙОХАН ЩРАУС – ПЪРВАТА ПРЕМИЕРА ЗА СЕЗОНА НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

 

"ПРИЛЕПЪТ" ОТ ЙОХАН ЩРАУС - ПЪРВАТА ПРЕМИЕРА ЗА СЕЗОНА НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

BOBSTH 14:23:01 07-10-2019
AM1421BO.007
/ПП/Музикален театър – “Прилепът” – първа премиера – нов сезон

“ПРИЛЕПЪТ” ОТ ЙОХАН ЩРАУС
– ПЪРВАТА ПРЕМИЕРА ЗА СЕЗОНА
НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР


Гледаме непоставяна досега у нас сценична версия на оперетата

Първата премиера през новия сезон на Музикалния театър е оперетата “Прилепът” от Йохан Щраус-син. Премиерните дати са 20, 25, 26 и 27 октомври. Театърът ще покаже една нова и непоставяна досега у нас сценична версия на оперетата на Щраус. Режисьор е Марияна Арсенова, диригент-постановчик – Юли Дамянов, диригенти – Огнян Митонов и Димитър Косев, сценографи – Иван Савов и Слава Савова, художник по костюмите – Яна Дворецка, хореограф – Йоанна Стоянова. Участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър.

“С тази премиера на “Прилепът” искаме да поднесем подарък на нашата публика” – казва режисьорът на новата постановка Марияна Арсенова. “Публиката ще види класически прочит на пиесата и в същото време една изцяло нова и непоставяна досега сценична версия на “Прилепът”. Тя е направена с шега, с лекота и финес – както се поставят всички оперетни заглавия в Музикалния театър.”

Марияна Арсенова – режисьор на спектакъла

“Прилепът” на Щраус е класическа танцувална оперета, в която любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Мелодраматичният и комедиен стил на либретото, съчетан с красивата музика на Краля на валса, създават усещането за празничност и лекота.

“Костюмите не са от епохата на написването на “Прилепът”, те са съвременни и това е нарочно търсен похват от режисьора на спектакъла” – разкрива художникът по костюмите Яна Дворецка. Безспорно най-провокативна е визията на Принц Орловски, на бала на когото се заплитат неочакваните и комични ситуации в “Прилепът”. В ролята ще видим младите звезди на Музикалния театър Александър Панайотов и Денко Проданов.

Александър Панайотов и Денко Проданов в ролята на ексцентричния Принц Орловски 

В останалите роли участват солистите – Богомил Спиров, Владимир Грудков (Габриел Фон Айзенщайн); Добрина Икономова, Олга Динова, Марияна Арсенова и гост-солиста Илина Михайлова (Розалинда); Николай Борисов, Иван Панев и Христо Сарафов (Франк); Стефан Петков и Пеньо Пирозов (Алфред); Катерина Тупарова, Теменужка Трифонова, Дайана Фирузи и Исидора Молес (Адела); Кръстан Кръстанов, Добромир Момеков, Александър Мутафчийски (Доктор Фалке) и други.
/АМ/

Източник: http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2086077

Още