В нова, съвременна трактовка Музикалният театър представя оперетата на Йохан Щраус “Прилепът” от неделя, 20 октомври.

“Постановката е класическа с леки намигвания към съвременността, за да бъде по-атрактивна за младата публика, защото да я привлечеш към мюзикъл е много по-лесно, в сравнение с класическо произведение”, отбеляза режисьорът на поставката Марияна Арсенова, която е директор на Националния музикален театър.

Режисьорът на спектакъла Марияна Арсенова (вдясно) по време на репетиция

Нейната изненада за публиката е: “Много динамика, много млади изпълнители, атрактивна хореография, много настроение и уникален декор, който ще предизвика аплауз, дори само като се отвори завесата”.

Като режисьор тя сподели, че се е стремяла да няма отделно пеене, отделно ходене, а всички отношения и действия да стават едновременно. Зрителите ще видят един бляскав и динамичен спектакъл, убеден е дириген-постановчикът Юли Дамянов.

Теменужка Трифонова, Катерина Тупарова, Дайана Фирузи и Исидора Молес – от ляво на дясно – изпълнителките на ролята на Адела с Александър Панайотов – един от изпълнителите на Принц Орловски

Танците ще присъстват през цялото време в пиесата, като са така преплетени сцените с хор, певци и балетисти, че дори не се разбира кой от кое звено е, сподели хореографът Йоанна Стоянова. Тя издаде, че в един от етюдите по класическата музика на Щраус публиката ще види руския танц “Казачок”.

“Тук години наред се е поставял руски вариант на операта “Прилепът”, сега се доближаваме към оригиналния”, съобщи асистент-режисьорът на постановката Алексъндър Мутафчийски. Той отбеляза, че в новата поставка са включени и от руските либрета на два от най-комичните моменти, които са любими на публиката и заслужават мястото си в сегашната пиеса.

Мецосопраното Олга Динова дебютира в ролята на Розалинда. 

Динова, която е утвърден солист на Музикалния театър, е играла 23 години ролята на Принц Орловски, която обикновено се изпълнява от жени, но за първи път сега ще я гледаме като Розалинда – една трудна във вокално отношение роля. Най-младите солисти на театъра Денко Проданов и Владимир Грудков, нашумели и с ролите си във “Фантомът на операта” – също дебютират в “Прилепът”.

Олга Динова – Розалинда и Владимир Грудков – Айзенщайн

Премиерни спектакли на “Прилепът” са на 20, 25, 26 и 27 октомври като в неделя началото е от 17 часа, а в останалите дни от 19 часа.

Героите на “Прилепът” предпремиерно ще излезнат на флашмоб в четвъртък (17 октомври) между 17:30 и 18:00 ч. пред театъра.

Хорът на Музикалния театър в “Прилепът” на Щраус 

“Не само цяла България, а и София има нужда от освежаване на предизборната атмосфера. Предлагаме цяла седмица за размисъл и настроение и два уикенда на размисъл. Нека и в деня за размисъл, и в деня на изборите, който е гласувал да дойде и да си изплакне емоциите с нашия спектакъл”, добави режисьорът Марияна Арсенова.

Снимки – Димитър Христов- Музикален театър

Източник : https://www.actualno.com/scene/prilepyt-na-shtraus-v-nova-traktovka-predstavja-muzikalnijat-teatyr-news_1385104.html
© Actualno.com

 

Още