Солистът на Музикалния театър отбелязва 20 години на неговата сцена

На 12 декември, навръх рождения си ден, един от изявените солисти на Музикалния театър – тенорът Пеньо Пирозов – чества 20 години на сцената на театъра.

Спектакълът „Една нощ във Венеция” не е избран случайно – в него Пирозов за първи път играе главна роля на професионална сцена – това е ролята на Гуидо, Херцогът на Урбино. Пеньо Пирозов казва, че усеща Музикалния театър като своя съдба и свой дом.

Страстта му към музиката идва, докато е ученик в Художественото училище в Казанлък. Там прави рок група и композира рок музика. Операта го завладява завинаги след като чува изпълненията на Тримата тенори и разбира, че може да пее като тях. По това време той учи за зъботехник, но разбира, че призванието му е другаде. През 2001 година се дипломира в Държавната музикална академия ”Панчо Владигеров” в класа на Христина Ангелакова – специалност „Оперно пеене”. Веднага след това е приет за артист-солист в ДМТ ”Стефан Македонски”, където е един от водещите солисти и досега.

Пеньо Пирозов като Баринкай  в “Цигански Барон”

„Когато пея опера или оперета усещам емоцията на физическо ниво” – признава тенорът на Музикалния театър. „Това състояние на пеене ме кара да се чувствам в друго измерение, не на земята” – казва още Пирозов.

Белият коминочистач в детската оперета “Малката кибритопродавачка”

През годините той развива вокалната си техника с такива имена като Никола Николов, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтов и Гена Димитрова. Специализира в Залцбург при проф. Борис Баков. Работил е с диригенти от световна величина, сред които: Руслан Райчев, Генадий Рождественски, Росица Баталова, Григор Паликаров и други.

Пеньо Пирозов – Едвин и Марияна Арсенова – Силва в “Царицата на чардаша”

Тенорът Пеньо Пирозов се утвърждава като водещ солист на Музикалния театъра с ролите си:  Граф Тасило  от  „Графиня Марица” на Калман, Шандор Баринкай  от “Цигански Барон” на Щраус, Едвин от „Царицата на чардаша” на Калман, Херцогът на Урбино  от  “Една нощ във Венеция” на Щраус, Павлин от „Българи от старо време” на Асен Карастоянов, Алфред  от “Прилепа” на Щраус, Парис  от  “Хубавата Елена” – Офенбах, Граф Данило и Камий дьо Росийон  от “Веселата Вдовица” на Лехар, Хадес от „Орфей в ада“ на Офенбах и други.

В “Херцогинята от Чикаго” – концертно изпълнение

Паралелно с ролите си в Музикалния театър участва в спектакли на оперните сцени в България, Турция и Европа. Изпълнява редица оперни роли с голям успех като: Дон Отавио от “Дон Жуан” на Моцарт, Херцога от “Риголето” на Верди, Граф Алмавива от “Севилскияг браснар” на Росини, Рудолфо от „Бохеми” на Пучини, Алфред от “Травиата”- Верди, Илия от “Луд Гидия” на Парашкев Хаджиев и други.

С Добрина Икономова в концертно изпълнение на мюзикъла “Уестсайдска история”  

От 2010 година Пеньо Пирозов участва активно в реализирането на сценографията на редица сложни и касови спектакли на Музикалния театър, сред които е „Фантомът на операта”.

С Катерина Тупарова в “Цигански барон”

Още