Премиерните дати на хитовия мюзикъл са 24, 25, 26 и 31 януари

За първи път в България „Цигулар на покрива” е поставен на сцената на Музикалния театър през 1993 година. През януари 2020 година предстои премиерата на втората постановка у нас на хитовия бродуейски мюзикъл.

 

„Мюзикълът „Цигулар на покрива” е желан и чакан не само от публиката, но и от нас, артистите” – отбелязва директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова. „Това е една много силна драматургия, прекрасна музика и сюжет, които събуждат най-дълбоките човешки чувства. Сигурни сме, че спектакълът ще се приеме много добре от зрителите. Музикалният театър като традиционен носител в България на жанра на оперетата и мюзикъла ще представи най-доброто на своята публика като постановка.”

Режисьорът Небойша Брадич, директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова, хореографът Анна Пампулова и главния диригент на театъра Юли Дамянов

Заради сложността на сценографията и декорите, спектакълът ще се играе в десет последователни представления, които вече са в продажба.

 

Постановката на мюзикъла е на театралния режисьор Небойша Брадич от Сърбия. Сценографията е поверена на Мирослав Табачки (Сърбия), автор на сценографията на „Фантомът на операта” в Музикалния театър. Художник на костюмите е Исидора Молес (Сърбия), която е завършила костюмография в Италия. Отскоро тя е и солист в трупата на театъра и ще изпълнява една от ролите в спектакъла. Диригент-постановчик е Юли Дамянов. Хореографията е поверена на Анна Пампулова (гост). Участват солистите, хора, балета и оркестъра на Музикалния театър.

Момент от репетициите на спектакъла с хореографа Анна Пампулова

 

 

ЗА МЮЗИКЪЛА „ЦИГУЛАР НА ПОКРИВА”

В историята на американския музикален театър творческият тандем Джери Бок – Шелдън Харник остава благодарение на този свой шедьовър. Премиерата на  „Цигулар на покрива” на Бродуей е на 22 септември 1964 година. Постановката се играе до 12 юли 1972 година – цели осем години и девет месеца. Изиграни са над три хиляди представления. Така на Бродуей е поставен първият рекорд за най-продължително игран мюзикъл. През 1965 година „Цигулар на покрива” спечелва девет награди „Тони”. Пет години по-късно е представен и пред лондонската публика, където са изиграни над 2000 спектакъла.

Първоначално никой не прогнозира комерсиален успех за творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник. Сюжетът е заимстван от разказите на еврейския класик Шалом Алейхем за млекаря Тевие и неговите пет дъщери. Постановката трудно може да се определи като комерсиална за стандартите на Бродуей – тя не предлага лековата и забавна история, пищни костюми, нито пърхащи ята от красиви момичета.

Режисьорът Небойша Брадич по време на репетициите в Музикалния театър

 

Но историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на едно отиващо си вече общество или да разреши на дъщерите си да се оженят по любов вместо да слушат повелите на дълга– повече от 50 години след премиерата си – трогва зрителите по целия свят. Това е историята на малкия човек, устоял на всички семейни и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а своята обезоръжаваща доброта. В моментите на големи изпитания не загубва вярата си в Бог, а кротко и с ирония към себе си го укорява за бедите, които му е изпратил.

Песента на Тевие, който моли Бог да му даде малко богатство, за да се почувства и той поне за малко спокоен и щастлив човек – „Ех, да бях богат мъж” (If I were a rich man) – е станала емблематична за „Цигулар на покрива” и отдавна има свой сценичен живот извън мюзикъла.

 

Не пропускайте срещата с един от шедьоврите на световния мюзикъл на сцената на Музикалния театър! Премиерните дати са 24, 25, 26 и 31 януари 2020 година. Билети се продават на сайта и на касата на Музикалния театър 02/943 19 79

Още