Пред медиите в родината си Небойша Брадич дава българите за пример

Сръбският театрален режисьор Небойша Брадич работи за първи в България. В последните месеци той репетира усилено с трупата на Музикалния театър върху постановката на мюзикъла „Цигулар на покрива”. Премиерата на световния хит в България е на 24, 25, 26 и 31 януари на сцената на Музикалния театър. Брадич е у нас по покана на директора на театъра Марияна Арсенова.

Театралният режисьор Небойша Брадич по време на репетициите в Музикалния театър

„„Цигулар на покрива“  ни описва едно общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва” – казва режисьорът Небойша Брадич за мюзикъла. „Затова този разказ е смешен и тъжен, в него има и лудост – всичко, което е характерно за човешката природа. Това прави „Цигулар на покрива” една универсална творба.”

Песента “Традиция” от “Цигулар на покрива” в изпълнение на хора и солистите  на Музикалния театър

За работата си в България режисьорът споделя пред сръбските медии: „В Музикалния театър попаднах на екип от посветени творци. Знаех, че българите имат отлични певци и актьори и работата ми тук абсолютно го потвърди. В Музикалния театър работя с един наистина всеотдаен ансамбъл. За премиерата на „Цигулар на покрива” имаме много интензивен творчески процес с колектива на театъра, който наброява около 400 служители – солисти, хор, оркестър, балет и технически служби.”

Георги Ханджиев – Лазар Волф и Христо Сарафов – Тевие в “Цигулар на покрива” 

Брадич казва, че с удоволствие приел поканата да работи в театър, който има в репертоара си наред с класическите оперетни заглавия като “Прилепът”, така и най-доброто от световния мюзикъл като “Фантомът на операта”, “Булевардът на заледа”, “Котки” и много други.

Сцена от мюзикъла “Цигулар на покрива” в Музикалния театър

Пред сръбоското издание „Новости” режисьорът дава за пример българите – „От българите можем да се научим как се обича театърът. Билетите за представленията са разпродадени за месеци напред. Изглежда там съществува истинска потребност за театър, докато при нас отношението е по- скоро- “Ами, хубаво е да го има”. Ние навсякъде трябва да изтъкваме колко е важна културата. Най-ценни са инвестициите в изкуството, в историческото наследство и в медиите “- убеден е Брадич.

Три от дъщерите на Тевие – Ходъл – Десислава Николова, Цейтъл – Весела Делчева и Хава – Християна Лоизу

Източници:  Брадич за сръбското издание „Новости” – https://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:841019-Nebojsa-Bradic-Bez-kulture-narod-ne-postoji

Режисьорът в интервю за Бойко Василев за предаването „Панорама” по Българската национална телевизия –

https://www.bnt.bg/bg/a/riskt-da-ostanesh-veren-na-sebe-si-srbskiyat-rezhisor-neboysha- bradich?fbclid=IwAR24OK6nPQ80pflg9W8LN8LME__WzKgbGLLnRhyHf2xjhARGkXvgYsvTp7M

 

Режисьорът Небойша Брадич с асистент-режисьора и изпълнител на ролята на Тевие – Александър Мутафчийски

 

ЗА РЕЖИСЬОРА НЕБОЙША БРАДИЧ

Небойша Брадич е популярен театрален режисьор. Поставил е над 90 пиеси в театрите на Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Гърция. Режисирал е и много опери, балети и мюзикъли. Бил е режисьор и директор на редица сръбски театри, сред които Националния театър в Белград, театърът на Крушевац, Ателие 212 и Драматичния театър в Белград. Бивш министър на културата на Сърбия в периода 2008 – 2011 год. В момента е главен редактор на Културната програма на  Сръбската национална телевизия.

Тодор Велков – Мотъл Камзойл и Весела Делчева – Цейтъл

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ СРЕЩАТА С ЕДИН ОТ ШЕДЬОВРИТЕ НА СВЕТОВНИЯ МЮЗИКЪЛ НА СЦЕНАТА НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР! „ЦИГУЛАР НА ПОКРИВА” – ПРЕМИЕРА 24, 25, 26 И 31 ЯНУАРИ, СЛЕДВАЩИ ДАТИ – 1, 2, 6, 7, 8 И 9 ФЕВРУАРИ. БИЛЕТИ НА САЙТА И НА КАСАТА НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР 02/943 19 79

Още