Гледайте най-новата ни премиера на 25, 26,31 януари и на 1, 2, 6,7, 8 и 9 февруари

За първи път след много години пресконференцията за най-новата премиера на Музикалния театър „Цигулар на покрива” беше на самата сцена и сред декора на спектакъла. Преди нея журналистите имаха възможност да видят предпремиерата, след което посрещнаха режисьора Небойша Брадич с ап.аузи.

„Видяхте един спектакъл, който е много различен от досегашните, играни на тази сцена” – обърна се към журналистите директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова.  „За прекрасната работна атмосфера и урока по професионализъм благодарим от сърце на големия сръбски режисьор Небойша Брадич, на сценографа Миодраг Табачки, на хореографа Анна Пампулова  и на младата костюмографка Исидора Молес, която ще видите и в ролята на Ходъл” – с тези думи Арсенова представи постановъчния екип на мюзикъла.

НЕБОЙША БРАДИЧ – режисьор на спектакъла   

„Цигулар на покрива” е разказ за група евреи в едно измислено селце Анатевка, но проблемите и темите в него са актуални и днес” – заяви Небойша Брадич. „Ако трябва да определя жанра на този мюзикъл – това е трагична комедия. Основната тема в него е за усилието да се приспособяваш към света, който много бързо се променя и да се опиташ да останеш верен на себе си. Всички знаем, че светът не е лесно място за живеене и безнадеждността на много от хората буди отчаяние. Но не светът е отчаян, а нашият отговор към света, може да бъде. Но по-добрият отговор е да се противопоставим. И затова са необходими и смелост, и памет.  За някои хора е по-удобно да гледат от дистанция какво се случва и тогава да решат, дали ще се противопоставят или ще избягат.

Режисьорът благодари на ръководството на Музикалния театър и на целия състав на театъра – солисти, хористи, балетисти, оркестър и всички помощни колективи на театъра за плодотворната работа. „Това, което беше много важно – това е хубавата атмосфера на работа. Надявам се, че  нямахме сериозна езикова бариера между нас и се разбирахме добре. “

 

МИОДРАГ ТАБАЧКИ – сценограф

„За сценографията на този мюзикъл имах много трудна и предизвикателна задача. Този мюзикъл е историческа драма със сериозен истинен текст. Това би трябвало да се въплъти визуално.  В това отношение имах голямата подкрепа на режисьора Брадич, с когото работим от години” – заяви Табачки. Той благодари на техническите служби в Музикалния театър, които са осъществили една сценография, която е била голямо предизвикателно.

По думите на координатора на проекта Пеньо Пирозов – нито един елемент от декора и сценографията на „Цигулар на покрива” не е бил направен извън театъра – всеки детайл е бил изработен в ателиетата на Музикалния театър.

ИСИДОРА МОЛЕС – художник по костюмите

„Първите години от моето детство са минали в България и аз нося много от тази земя и от тази култура в себе си и със себе си, където и да отида” – призна младата костюмографка, която е отскоро в трупата на театъра като солист. „За спектакъла са създадени много голям брой костюми – повече от 270. Това е спектакъл, в който има много динамика и промени на много различни сцени, в които участват голям брой солисти заедно с хора и балбета. Така че създаването на костюмите не беше никак лесна задача.  Това, което беше специално за мен в това представление е че участвам в него и като една от дъщерите на Тевие – Ходъл. Така аз имах възможността да го преживея от всички възможни страни. Така в себе си имам един огромен свят, който имах възможност да опозная и да изучавам и в който се влюбих.”

АННА ПАМПУЛОВА – хореограф

„Радвам се, че съм отново на сцената на Музикалния театър. Като хореограф, който работи в различна среда като театър, опера и балет, мога да кажа че мюзикълът е най-сложната част от всички тях. Тук трябва да балансираш между звук, музика, движение и артистизъм. В този спектакъл това се случва.  Виждаме, че в този театър не само младите успяват да внесат съвременния дух на изкуството, но и артистите с много голям опит успяват да адаптират себе си към съвременните изисквания. Искам да похваля и балета на Музикалния театър, който се справя със всяко предизвикателство. Освен че има опитни танцьори, в него има и много млади нахъсани хора, които работят с жар.”

ЮЛИ ДАМЯНОВ – диригент-постановчик

„Аз бях консултант по превода на мюзикъла „Цигулар на покрива“ на големия поет и писател Валери Петров. С него много сме обсъждали всеки детайл по текста и знам всяка дума, всяка сричка, всяка запетайка защо така е написана. Много съм развълнуван, че този мюзикъл се случва на нашата сцена и особено от възможността да работя с господин Брадич. Искам да благодаря на всички мои музикални сътрудници – диригентите Огнян Митонов и Людмил Горчев. Благодарен съм и на прекрасните ни артисти,  които от години съм мечтал да видя в тези роли. Що се отнася до Исидора – добре дошла в отбора!”

АЛЕКСАНДЪР МУТАФЧИЙСКИ – асистент -режисьор и изпълнител на ролята на Тевие

„Това е един много различен спектакъл от това, което зрителите са свикнали да гледат в Музикалния театър през последните години. Това ще е един спектакъл, за който вярвам и съм убеден, че ще докосне сърцата на хората. Той вече докосна сърцата на артистите. Голямо вълнение беше работата по текста, по музиката и всичко това да се свърже. Да овладеем ние самите като артисти емоцията, която е заложена от самите автори на мюзикъла. Защото тази емоция може така да те повлече, че да те провали на сцената. Всичко това трябва да го преживееш, за да можеш да го пресъздадеш след това искрено и истинско пред публиката.  Тук беше големия шанс за нас да работим с режисьора Небойша Брадич, защото всичко това се случи благодарение на неговата работа. За мен лично, а мисля, че и за моите колеги това беше една школа, която ние преживяхме тук на място в Музикалния театър – един друг подход към актьорските задачи, към това, което трябва да се случва на сцената. А затова как – ние като актьори – сме си свършили работата – оставям на публиката да прецени.”

Калина Ангелова – Голда и Людмила Козарева – сватовницата Йенте

КАЛИНА АНГЕЛОВА – солист, за ролята си на Голда

„Благодаря на екипа, че бях разпределена в тази изключителна роля. След много субретни персонажи, които съм изиграла на тази сцена– сега трябваше да се справя с едно много голямо предизвикателство – работата по една много различна и сложна роля. Това е един труден материал чисто драматургично – и в моя образ, както и моите колеги, трябва да балансираме и да ходим по ръба на драмата и на комедията.”

ХРИСТО САРАФОВ – солист, за ролята си на Тевие

„През 1993 година, когато се постави за първи път „Цигулар на покрива” на сцената на Музикалния театър, композиторът Жул Леви, който тогава беше и диригент на театъра, ми каза, че има една много хубава роля за мен – ролята на Тевие. По това време, обаче аз трябваше да замина да работя в чужбина.  Тогава се разминах с тази ролята, но се радвам, че този път имам възможност да я изиграя. Ролята е много хубава и в същото време много трудна. Ние всички в Музикалния театър очакваме спектакълът да се хареса на публиката и да има голям успех.”

 

 

Още