На 18 февруари от 19:00 на сцената на Музикалния театър гледаме трупата на Народния театър на град Ниш, Сърбия, в постановката на режисьора Десимир Станоевич на мюзикъла „Таборът отива към небето”. Аранжиментът на музиката е на Боривое Младенович и на Игор Дунич. Сценограф е Ивана Савич, художник на костюмите -Деян Гоцич, хореограф – Небойша Громилич.

В главните роли гледаме зведите на Народния театър на град Ниш: Александър Маринкович – в ролята на Зобар, Майа Вукоевич Цветкович в ролята на Рада, Мирко Борчевич като Макар Чудра, Ивана Недович (Майката на Зобар), Весна Станкович (Майката на Рада), Стефан Младенович (Талимон) и други.

Режисьорът Десимир Станоевич за мюзикъла „Таборът отива към небето”
Драматичния текст „Таборът отива към небето” е роден от сътрудничеството ми с Нада Станоевич. Той е по мотиви от новелата на Максим Горки „Макар Чудра”. За „своите” цигани Горки е разказал чрез необикновената романтична любов на Рада и Зобар в необятната руска степа. Нашето желание беше да допълним неговата визия за циганите. За нас те не са слаби и унижени хора, а народ, който обича живота, свободата и дивите ритми на песента и танца. Такива хора могат само да полетят към небето, защото Земята е твърде тясно място за тях. Традиционната руска циганска музика е пълна с живот и енергия. Тя кара душата и сърцето да заиграят. Тези ритми допълват неповторимия любовен разказ за Рада и Зобар и го издигат на нивото на вечната тема за любовта на Ромео и Жулиета.

За режисьора на мюзикъла „Таборът отива към небето”

Десимир Станоевич е роден през 1950 в гард Ниш, Сърбия. Бил е  актьор в Народния Театър в Ниш в периода от 1970 – 1990 година, където е играл повече от 80 роли в театрални представления. От 1990 година е ангажиран в прочутия театър „Теразие” в Белград, където пресъздава повече от 30 роли, сред които Зорба в „Зорба Гърка”, Тевие в мюзикъла „Цигулар на покрива”, Ришельо в „Тримата мускетари” и много други. Играл е и в много от големите белградски театри като Белградският драматичен театър, Театър „Славия” и други. Има десетки роли в сръбски и чуждестранни телевизионните сериали и филми.


След многобройните си роли като актьор в театрални и мюзикълни постановки Десимир Станоевич  се изявява и като режисьор. Той споделя, че благодарение на опита си, който е придобил в мюзикълите на сцената на театър „Теразие” в Белград и най-вече след успеха на мюзикъла „Цигулар на покрива”, на когото е режисьор и изпълнител на една от главните роли, желанието му е било да пренесе тази традиция и на сцената в Ниш. „Амбицията ми е и Народния театър на Ниш да създаде традиция в този популярен жанр, подобно на Белград и Нови сад, където мюзикъли се поставят с голям успех” – казва режисьора-постановчик Десимир Станоевич. „След поканата от ръководството на Народния театър в Ниш избрах заглавието „Таборът отива към небето”, защото театърът на Ниш има потенциала, необходим за поставянето на този популярен, но много взискателен жанр, какъвто е мюзикъла”.

Майа Вукоевич Цветкович – Рада и Александър Маринкович – Зобар 

ТАБОРЪТ ОТИВА КЪМ НЕБЕТО

Мюзикъл

Гостува Народен театър – град Ниш, Сърбия  

По мотиви от новелата на Максим Горки „Макар Чудра

Адаптация: Нада и Десимир Станоевич

Режисьор и избор на музиката: Десимир Станоевич

Аранжимент на традиционна руска циганска музика: Боривое Младенович

КомпозицияПо пътя “:  Игор Дунич (музика) и Желко Миянович (текст)

Музикален уредник и супервайзор на хора и солистите: проф. Сузана Костич

Сценограф: Ивана Савич

Костюмограф: Деян Гоцич

Хореограф: Небойша Громилич

Лектор: Наташа Илич

Дизайн на маските: Филип Цветкович

Корепетитор: Ивана Мирович

Помощник режисьор: Наша Недович Текиндер

Секретар на режисьора: Ивана Зарков

Асистент костюмограф: Марина Стеванович

Консултант от ромски език: Небойша Саитович

Оперативен сътрудник: Нада Станойевич

Организатор: Ана Велкович

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

РАДА: Майа Вукоевич Цветкович

ЗОБАР: Александър Маринкович

МАКАР ЧУДРА: Мирко Борчевич

МАЙКАТА НА ЗОБАР: Ивана Недович

МАЙКАТА НА РАДА: Весна Станкович

ТАЛИМОН: Стефан Младенович

БУБУЛЯ: Милош Цветкович

ХАРАЛАМБИ: Милош Унич

ДАЛИБОГ: Урош Милоевич

РУСАЛИНА –Катарина Арсич

САНДА: Йована Грозданович

ГРАФ АНТАЛ: Мирослав Йович

БУЧА: Данило Петрович

БАЛИНТ: Мариан Тодорович

НИНКА: Майа Банкович

ВАРЯ: Йелена Раденкович

ПОРУЧНИК I: Тома Бибич

ПОРУЧНИК II и ШВОБ: Никола Цекич

ПОРУЧНИК III: Дейан Гоцич

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНАТА: Драган Тричкович

ЖЕНА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНАТА: Петра Нешич

СВЕЩЕНИК: Ненад Цветанович

ВОЙНИК I: Йован Перишич

ВОЙНИК II: Милош Митрович

ИЩВАН: Марко Паулус

СЛУГА НА ГРАФ АНТАЛ: Сречан Симич

БАЛЕТ: Йована Симич, Даница Ничич, Йелена Михайлович, Наталия Стоилкович, Братислав Ранкович, Душан Стоилкович

ХОР: Силвия Нешич, Мила Пужич,Йована Торчевич, Марко Милисавлевич, Милош Вукман, Никола Савич, Петар Илич, Лука Гутович

РАДИНА И ЗОБАРОВА ЧЕРГА: Невена Петкович, Анастасия Ранчич, Емилия Рангелович, Яна  Савич, Ива Петрониевич/Марта Торчевич, Неда укович/Тамара Кръстич, Ксения  Димитриевич/Невена Димитриевич, Теодора Стойкович, Анжела Кръстич, Уна Ракич

Още