Очаквайте първата премиера на Музикалния театър за Новата 2021 година – оперетата на Калман „Принцесата на цирка” – на 29, 30 и 31 януари

Оперетата на Калман „Принцесата на цирка” е поставена за първи път на 26 март 1926 година в Theater an der Wien и бързо се превръща в хит. Композиторът съчетава вълнуващи сюжети с мелодии, които веднага стават популярни. В музиката на „Принцесата на цирка” наред с унгарския чардаш звучат валсовете на Виена и се усеща проникването на жанровете на американската музика от началото на 20 век, най-вече на фокстрота. И в тази оперета на Калман героите преодоляват редица перипетии, които обществото им поставя, за да открият отново своята изгубена любов.


Балетът на Музикалния театър

„ПРИНЦЕСАТА НА ЦИРКА” НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР ЩЕ ЗАВЛАДЕЕ ПУБЛИКА С УНИКАЛНАТА СИ СИМБИОЗА ОТ КЛАСИЧЕСКА ОПЕРЕТА И ЗРЕЛИЩНИ ЦИРКОВИ АТРАКЦИОНИ.

Десислава Николова в ролята на цирковата актриса Мейбъл

За първи път в театъра редом със солистите на сцената ще излязат и професионални циркови артисти. Зрителите ще се насладят не само на музиката на Калман, но и на истински цирков спектакъл с въздушни акробати, изкусни клоунади и спиращи дъха каскади.

Йоанна Зашева – цирков артист на въздушен обръч и Десислава Николова – артист-солист на Музикалния театър в ролята на Мейбъл 

В рисковите изпълнения на въздушен обръч редом с цирковите артисти гледаме каскадните солисти на театъра Десислава Николова, Илона Иванова и Елица Красимирова в ролята на Мейбъл. В сложните акробатични номера – в ролята на Тони – ще им партнират Александър Панайотов и Денко Проданов.

 

Артистите Румен Григоров и Божанка Груева ще се превърнат в клоуни, за да се получи истинска илюзия за цирк на сцената на Музикалния театър. В изкусните клоунади в ролята на Пинели Румен Григоров ще се дублира със своя колега Иван Панев, който освен дългогодишен солист на Музикалния театър е и актьор в Сатирата.

За цирковия номер на мистериозния Мистър Хикс (в ролята гледаме Пеньо Пирозов, Богомил Спиров и Владимир Грудков) специално за Музикалния театър е създадена илюзия, която засега е единствена в България.

Добрина Икономова, Валентина Корчакова и Еделина Кънева гледаме в ролята на Федора, Владимир Грудков – един от изпълнителите на ролята на Мистър Хикс

В трудната във вокално отношение роля на Федора, за чиято ръка спорят всички мъже на сцената, ще видим примите на Музикалния театър Добрина Икономова, Валентина Корчакова и Еделина Кънева.

Като Барон Шатоньов, който крои планове за богатството на Федора, гледаме солистите Христо Сарафов, Александър Мутафчийски и Добромир Момеков. В субретната двойка на Клара,властната майка на Тони, и нейния подчинен Макс – ще се въплътят Людмила Козарева и Стефан Петков, който се дублира с Кръстан Кръстанов.

Режисьорът на спектакъла Юлия Маринова се заема със сложната задача да покаже истинско цирково представление в класическата оперета или спектакъл в спектакъла. „В нашата постановка на „Принцесата цирка” взаимно се преплитат и надграждат две красиви и завладяващи изкуства – на оперетата и цирка” – казва Юлия Маринова.

Като сценограф на спектакъла дебют прави артистът-солист Пеньо Пирозов. Художник на костюмите е Яна Дворецка, хореограф – Татяна Янева. В новата постановка участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър с диригенти Огнян Митонов и Дориан Молхов. Хормайстор е Людмил Горчев, музикален ръководител на спектакъла – Юли Дамянов.

В спектакъла участват професионални циркови артисти –  Йоанна Зашева – въздушен обръч, Виктор Трифонов – жонгльор , както и детска акробатична трупа. С помощта на майстора на сценичните ефекти Петър Петров е създадена уникална илюзия за цирковия номер на Мистър Хикс, която е единствена засега в България.

 

ПРИНЦЕСАТА НА ЦИРКА – оперета от Имре Калман

Режисьор: Юлия Маринова

Музикален ръководител: Юли Дамянов

Диригенти: Огнян Митонов, Дориан Молхов

Сценография: Пеньо Пирозов

Художник на костюмите: Яна Дворецка

Хореограф: Татяна Янева

Хормайстор: Людмил Горчев

Концертмайстор: Мария Кирова

Асистент -режисьор: Румен Григоров

Отговорен корепетитор: Ана Ангелова

Корепетитори: Румен Трайков, Вяра Груева, Ваня Петрова, Ирена Аврамова, Людмила Митрополитска

Репетитор артисти: Антоанета Алексиева

Репетитор балет: Ивайла Хаджиколева

Помощник –режисьори: Мартин Василев, Божанка Груева

Суфльор: Адриана Жадала, Юлияна Исаева

Координатор на проекта: Пеньо Пирозов

ГЛАВНИ ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

МИСТЪР ХИКС Владимир Грудков

Богомил Спиров

Пеньо Пирозов

ФЕДОРА Добрина Икономова

Валентина Корчакова

Еделина Кънева

БАРОН ШАТОНЬОВ Христо Сарафов

Александър Мутафчийски

Добромир Момеков

МЕЙБЪЛ Илона Иванова

Десислава Николова

Eлица Красимирова

 

 

Божанка Груева – Клоунът, Румен Григоров – Старият клоун Пинели и Десислава Николова – цирковата актриса Мейбъл

ТОНИ Александър Панайотов

Денко Проданов

КЛАРА – МАЙКА НА ТОНИ Людмила Козарева

Катерина Тупарова

Юлия Маринова

МАКС – УПРАВИТЕЛ Кръстан Кръстанов

Стефан Петков

ДИРЕКТОР НА ЦИРКА Александър Василев

Лъчезар Лазаров

ПИЕР – СЕКРЕТАР Тодор Велков

Георги–Маноел Димитров

ПИНЕЛИ Румен Григоров

Иван Панев

КЛОУН

Божанка Груева

КАВАЛЕРИ:

ВИКОНТ ДЮБОА Иван Христов

Мартин Начев

Явор Радованов

МОНТЕЛИЕ Сердикий Попов

Николай Христов

ДЕТУРНЕЛ Алексей Римша

Димитър Райков

Никола Кабрузов

МАРКИЗ ОБРИ Димитър Павлов

Иван Александров

ЦИРКОВИ АРТИСТИ: Йоанна Зашева – въздушна акробатика, Виктор Трифонов – жонгрьор, Детска акробатична трупа

Деца от балетната школа на Маша Илиева

Сценични ефекти: Петър Петров

СОЛИСТИ НА БАЛЕТА НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР: Венета Гочева, Теодор Добрев, Трайче Стойковски, Йоанна Стоянова

УЧАСТВАТ ХОР, БАЛЕТ И ОРКЕСТЪР НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

Уважаеми зрители,

Напомняме ви, че закупените билети за отложените премиерни дати през октомври ще важат за новите дати през януари: билетите за 23 октомври ще важат за 29 януари (петък от 19:00 часа), за 24 октомври – ще важат за 30 януари (събота от 19:00 часа), а тези за 25 октомври – съответно за 31 януари (неделя от 17:00 часа) БЕЗ ПРЕЗАВЕРКА. Зрителите, които желаят друга дата, различна от посочената, трябва да презаверят билетите си на касата срещу представяне на билет с касов бон. За информация и билети на касата – телефон 02/943 19 79и в  сайта на Музикалния театър https://tickets.musictheatre.bg/bg/calendar/2021-01. Местата са ограничени до запълване на 30 процента от капацитета на залата. Заповядайте!

Още