Любимата  на няколко поколения детска музикална приказка “Копче за сън” по едноименната пиеса на Валери Петров и музика на Георги Генков ще има своята премиера в Музикалния театър на 1 декември от 17:00 часа.

Малкият Оги се бои от тъмното и неговия дядо трябва да измисля приказка след приказка. В тях играчките от стаята на Оги оживяват в различни истории, за да покажат на децата колко са важни обичта, приятелството и добротата.

Тихо! Искате ли да надникнем в стаята, където е креватчето на малкия Оги? Добре. Ето ни вътре. Лампата е угасена и в тъмното се виждат само една картонена кутия от телевизор, пълна с играчки, и бялата възглавница, в която е потънала главицата на Оги. До него е полегнал и дядо му, тъй като Оги още не е свикнал да заспива сам – плаши го тъмният ъгъл отсреща. Там наистина се крие нещо, само че то никак не е страшно, дори напротив. Но после ще разберем какво е – сега да чуем какво си говорят двамата в тъмното…

Георги Генков и Валери Петров имат дълго и плодотворно сътрудничество. В съвместната им работа ярко изпъкват Петте Приказки – всичките превърнати в музикални пиеси. А „Копче за сън“ е, може би, най-известната от тях. Написана като радио-опера, не едно и две поколения деца са приспивани с нея. С изчезването на грамофона, тя започна да се позабравя.

Георги Генков пък описва работата си така: „За деца се пише по-отговорно. Композиторът трябва да се грижи не само за това музиката му да бъде мелодична и достъпна, а да бъде изискана като художествено средство и на добро интелектуално равнище. Възрастният може да забрави лошото си впечатление, но у децата то ще остави тежко и запомнящо се усещане за сивота.“

В резултат на отговорния подход и на двамата автори се е получила една прелестна история – уютна, умна, интересна и забавна и, както казва самият Валери Петров, „за хора от 1 до 101 години“.

„КОПЧЕ ЗА СЪН“ – мюзикъл за деца

 Музика: Георги Генков

Либрето: Валери Петров

Музикален ръководител: Юли Дамянов

Диригенти:        Людмил Горчев, Дориан Молхов

Режисьор – постановчик:     проф. Бистра Атанасова

Режисьор:                     Марина Генкова

Сценография:                Георги Златанов

Художник на костюмите:   Исидора Молес

Хореограф:               Светлин Ивелинов

Концертмайстор:              Мария Кирова

Репетитор артисти:           Антоанета Алексиева

Репетитор балет:             Ивайла Хаджиколева

Отговорен корепетитор:            Ана Ангелова

Корепетитори:                Румен Трайков, Вяра Груева, Ваня Петрова, Ирена Аврамова, Людмила  Митрополитска

Асистент-режисьор: Румен Григоров

Помощник режисьор:         Мартин Василев, Божанка Груева

Суфльор:              Адриана Жадала, Юлияна Исаева

Координатор на проекта:  Пеньо Пирозов

 ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

КЕНГУРУ: ГЕОРГИ ХАНДЖИЕВ

СЪНЯ: ТЕМЕНУЖКА ТРИФОНОВА

ДЯДОТО: АЛЕКСАНДЪР МУТАФЧИЙСКИ

ОГИ (момченце): БОРЯНА ЙОРДАНОВА

РИБА – МАЙКА: МАДЛЕН СТАНКОВА

РИБКА 1: ЯНА СТЕФАНОВА

РИБКА 2: ЗОРНИЦА ГЕРГИНОВА

РИБКА 3: КРЕМЕНА ГЕОРГИЕВА
СТАНИМИРА ВАСИЛЕВА

ЧЕРВЕЙ: АЛЕКСЕЙ РИМША
КОТКА: ЮЛИЯ МАРИНОВА

МАЛКО КЕНГУРЧЕ: ПАВЛИНА ПЕТКОВА

ИГРАЧКИ, КОТКИ, МОРЕ, ЧАСОВНИЦИ – ХОРИСТИ: И.Христов, М.Начев, Н.Кабрузов, З.Гергинова, Кр.Георгиева, В.Тодорова, П.Петкова, И. Александров, Т. Гошева

И БАЛЕТ НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

МУЗИКАЛНИЯТ ТЕАТЪР ПОСВЕЩАВА ПРЕМИЕРАТА НА „КОПЧЕ ЗА СЪН” НА 100-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ – ПОЕТ И ПРЕВОДАЧ, ДРАМАТУРГ И СЦЕНАРИСТ, АВТОР НА ДЕСЕТКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ЗА ДЕЦА.

Още