На 25 юни се открива първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър, учреден от Музикалния театър. Той се реализира с подкрепата на Столична община. От 25 юни до 10 юли София става столица на мюзикъла и съвременния танц в България. Тези два жанра са акцента на първото издание на фестивала.

Спектаклите ще се играят на специално изградена фестивална сцена в Парк „Военна академия” с начало 20:00 часа. Сцената ще разполага с 500 места и ще бъде предназначена за провеждането Софийския фестивал на музикалния театър. Амбицията на учредителите е фестивалът да се превърне в знаково събитие от културния календар на столицата.

Звездите на Музикалния театър откриват първото издание на фестивала на 25 юни с концерта-спектакъл „ЕДНА ВЕЧЕР С ХИТОВЕТЕ НА БРОДУЕЙ” с най-доброто от световния мюзикъл. На концерта ще прозвучат популярни мелодии от хитовите заглавия: „Кабаре“, „Котки“, „Чикаго“, „Фантомът на операта“, „Мис Сайгон“,  „Сънсет булевард“, „Исус Христос суперзвезда“, „Магьосникът от Оз“и други. Голяма част от тези шедьоври на световния мюзикъл са имали своите премиери за първи път в България на сцената на Музикалния театър.

На 26 юни, в рамките на Софийския фестивал на музикалния театър, представяме хитовия мюзикъл „КЛЕТНИЦИТЕ“ на Софийската опера и балет. Спектакълът ще се играе на сцената на операта с начало 19:00 часа. Мюзикълът „Клетниците“ се превърна в истинска класика в жанра – на сцените по света той се играе повече от 30 години и е гледан от над 65 милиона зрители. Ансамбловата мощ и емоционалните внушения са марката на спектакъла „Клетниците“ на Софийската опера и балет в режисьорската версия на Пламен Карталов

На 27 юни на първото издание на фестивала гостува Държавна опера – Стара Загора с три балетни миниатюри„ТАНЦ ПРИ ИЗГРЕВ СЛЪНЦЕ”, „ЛОТОС” И „СЛЕДВАЩИЯТ”, създадени от трима изключителни хореографи – Силвия Томова, Алесандра Скаламбрино (Италия) и Христиан Бакалов. Те вдъхнат живот на своите поетични послания чрез изкуството на талантливите балетни артисти. В спектакъла участва интернационалната трупа на Балета на Държавна опера Стара Загора.

Легендарният рок мюзикъл КОСА -постановка на Държавна опера Варна – ще бъде представен на 3 юли – само два дни след премиерата си – на първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър. Режисурата на спектакъла е дело на Борис Панкин, в главните роли гледаме: Мариан Бачев (Джордж Бъргър), Виктор Ибришимов (Клод Хупър Буковски), Нора Караиванова (Дион), Александър Георгиев(Ууф Башъм). Сред звездите на спектакъла е солистката на Музикалния театър Десислава Николова в ролята на Шийла Франклин. Участват оркестърът и балетът на Държавна опера Варна.

На 4 юли на сцената на фестивала в Парк „Военна академия” ще се играе мюзикъла „КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ”- спектакъл на Музикално – драматичен театър – Велико Търново. Мюзикълът е създаден по оригиналния текст на Добри Войников с музиката на Дечо Таралежков, поставена на фолклорна основа. Драматургичният конфликт се изгражда по линия на противопоставянето на родно и чуждо, а комичните ситуации в спектакъла осмиват псевдо европейските маниери, описани още от Добри Войников. В търсенията си да внушат посланията на времето и епохата, авторите на спектакъла правят препратки и към днешния ден.

Първото издание на фестивала ще бъде закрито на 10 юли с екстравагантния спектакъл „CARMEN COLLECTION” на Балет „Арабеск” – най-старата и утвърдена трупа за съвременен танц у нас. Спектакълът – дело на хореографа Боряна Сечанова с музиката на Петър Дундаков – получи възторжен прием не само сред българската публика, но и при гостуванията си в чужбина. „Carmen Collection “ е завладяващ спектакъл, който се заиграва с клишетата на днешния ден – модния подиум и чалга-културата. Едно неочаквано претворяване на познатия сюжет от новелата „Кармен” на Мериме и любимата музика от едноименната опера на Бизе.

Всички спектакли от програмата на Софийския фестивал на музикалния театър ще се играят в Парк „Военна академия” с начало от 20:00 часа. Единствено мюзикълът „Клетниците” на 26-ти юни ще се играе от 19:00 часа на сцената на Софийската опера. Билети за него може да купите на касата на ул. „Врабча” 1, онлайн на сайта на операта, както и в EPAYGO и EVENTIM.

За всички останали спектакли от Софийския фестивал на музикалния театър билети се продават онлайн през сайта на Музикалния театър https://tickets.musictheatre.bg/home/calendar/2021-06, на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). В деня на спектакъла – два часа преди началото – и на касата на Парк „Военна академия”.

ФЕСТИВАЛЪТ НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА С ПОДКРЕПАТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА И С ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ И ДОМАКИНСТВО НА ВОЕННА АКАДЕМИЯ „ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ”.

Още