От 25 юни до 10 юли ще се проведе първият Софийски фестивал на музикалния театър. Негов учредител е Музикалния театър с подкрепата на Столична община. В популяризирането на фестивала като медиен партньор застава и Българската телеграфна агенция. Днес беше подписано споразумение за медийно партньорство между Марияна Арсенова, директор на Музикалния театър, и Кирил Вълчев – генерален директор на БТА.

 Снимка БТА

„Това е началото на едно партньорство“ – обяви Вълчев. „ Надяваме се това споразумение да съдейства за по-доброто представяне на първия Софийски фестивал на музикалния театър. БТА прави това партньорство в подкрепа на добрия вкус в културата!“ – добави Вълчев. Той изтъкна, че е дълг на всички медии да застават зад подобни събития. „Трябва да подкрепяме тези, които създават празници! Така София става по-хубаво място за всички ни!“- заяви още генералният директор на БТА.

 Софийският фестивал на музикалния театър става част от Календара на културните събития на Столична община от тази година – обяви Биляна Генова – директор на Дирекция „Култура“ на Столична община. „ Това е едно различно и много интересно събитие с богата програма, която включва представянето на национални културни институции. Това съответства с политиката на Столична община за изнасяне на събития и фестивали на открито. Пожелаваме успех на новия Софийски фестивал на музикалния театър!“

Директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова благодари за помощта от страна на Столична община и на Българската телеграфна агенция. По думите й, първото издание на фестивала се организира след близо двегодишни усилия. „Като културен интститут с национално значение и наследник на първите оперетни трупи в България Музикалният театър се чувства исторически призван да създаде такъв фестивал“ – заяви Марияна Арсенова. „Надяваме се още от следващата година този фестивал да се превърне в престижен международен форум. Той ще показва най-доброто в музикално-сценичния жанр, създадено от държавни, общински и независими трупи. Една от целите ни е да привличаме нови публики, чрез изнасяне на нашите спектакли на нова сцена“. Арсенова благодари за помощта и на Военна академия „Г.С. Раковски“.

Фестивалът, който става част от културния календар на Столична община, ще се проведе на специално изградена нова сцена в Парк „Военна академия“. Тя ще бъде пред сградата с учебния корпус и ще разполага с трибуна с 560 места. Засега публиката ще бъде ограничена на 50 процента.

Акцент в първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър са жанровете на мюзикъла и съвременния балет.   Откриването е на 25 юни от 20:00 часа с концерта-спектакъл “Една вечер с хитовете на Бродуей”. Звездите на Музикалния театър ще изпълнят популярни мелодии от хитовите мюзикъли: “Кабаре”, “Котки”, “Чикаго”, “Фантомът на операта”, “Мис Сайгон”, “Сънсет булевард”, “Исус Христос суперзвезда”, “Магьосникът от Оз”. Голяма част от тях са поставени за първи път у нас на сцената на Музикалния театър.

Повече за програмата на фестивала вижте тук

Всички спектакли от програмата на Софийския фестивал на музикалния театър ще се играят в Парк „Военна академия” с начало 20:00 часа. Единствено мюзикълът „Клетниците” на 26-ти юни ще се играе от 19:00 часа на сцената на Софийската опера. За всички останали представления билети се продават онлайн през сайта на Музикалния театър https://tickets.musictheatre.bg/home/calendar/2021-06, на касата на театъра (тел. 02/ 943 19 79), а в деня на спектакъла – два часа преди началото – на касата на Парк „Военна академия”

Още