От 25 юни до 10 юли София става фестивална столица на мюзикъла и съвременния балет. Първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър ще се проведе на специално изградена за него сцена. За първи път Военната академия дава пространство за провеждането на културно събитие не в парка, а пред една от най-представителните си сгради. Сцената на фестивала се издига на фона на Учебния корпус и по-конкретно пред Комплекса „Царски зали“. Тази историческа сграда е строена между 1882 и 1886 година, а самият парк около нея през 1906 година.

„Пред тази достолепна сграда, пропита с история, за нас е чест и удоволствие да дадем своя принос към културния календар на София и в частност да подкрепим първия Софийски фестивал на музикалния театър“, заяви полковник доц. д-р Димитър Ташков – заместник-началник по учебната и научната част на Военна академия „Г.С. Раковски“. Той пожела успех на фестивала и изрази увереност, че не само гостите, но и участниците в него, ще се насладят на спектаклите, които предстоят сред естествения декор на тази историческа сграда и красотата на парка.

Фестивалът се открива утре, петък /25 юни/ от 20:00 ч., от звездите на Музикалния театър с концерт-спектакъл „Една вечер с хитовете на Бродуей”. На концерта, режисиран от Александър Мутафчийски, ще прозвучат популярни мелодии от хитовите мюзикъли: „Кабаре“, „Котки“, „Чикаго“, „Фантомът на операта“, „Мис Сайгон“, „Сънсет булевард“, „Исус Христос суперзвезда“ и „Магьосникът от Оз“.

 

 

Снимки: Иван Иванов, Военна академия „Г.С. Раковски“

От своя страна Марияна Арсенова, директор на Музикалния театър, който е и учредител на фестивала, благодари на Военната академия за подкрепата и възможността сцената на фестивала да бъде изградена пред една от най- емблематичните сгради на академията.

Тя покани зрителите на първия Софийски фестивал на музикалния театър, в който ще участват национални културни институти от цялата страна:

26 юни, Софийска опера и балет, с мюзикъла „Клетниците“ ;

27 юни, Държавна опера Стара Загора, с три балетни миниатюри: „Танц при изгрев слънце“, „“Лотос“ и „Другият“;

3 юли, на сцената на фестивала в парк „Военна академия“ гостува Държавна опера – Варна с мюзикъла „Коса“;

4 юли, Музикално-драматичен театър Велико Търново с мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“.

Всички спектакли са с начало от 20:00 ч. и се играят на фестивалната сцена в Парк „Военна академия“. Единствено мюзикълът „Клетниците“ на 26 юни ще се играе от 19:00 ч. на сцената на Софийската опера.

Фестивалът ще бъде закрит на 10 юли с „Carmen Collection“ на Балет „Арабеск“.

Зрителите ще насладят на изпълненията на солистите: Марияна Арсенова, Олга Михайлова-Динова, Людмила Козарева, Еделина Кънева, Християна Лоизу, Илина Михайлова, Владимир Грудков, Александър Мутафчийски, Александър Панайотов, Пеньо Пирозов, Денко Проданов, Христо Сарафов, Богомил Спиров. Участват Балетът и Оркестърът на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.

Билети за спектаклите, с изключение на мюзикъла „Клетниците”, се продават онлайн през сайта на Музикалния театър https://tickets.musictheatre.bg/bg/calendar/2021-06, на касата на театъра (тел. 02/ 943 19 79) и  два часа преди началото на представленията на касата на парк „Военна академия”.

Още