С фанфари и пълна трибуна от зрители започна първият Софийски фестивал на музикалния театър. Той се провежда на специално изградена сцена пред Комплекса “Царски зали”  в Парк „Военна академия” и ще продължи до 10 юли. Събитието е с подкрепата на Столична община и Военна академия „Г.С. Раковски”. Сред официалните гости в публиката бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, полковник доц. д-р Димитър Ташков – заместник-началник на Военна академия „Г.С. Раковски“ и сръбския режисьор Небойша Брадич.

Марияна Арсенова – директор на Музикалния театър, който е учредител на фестивала, приветства публиката и официалните гости с думите: „Решихме, че няма нищо по-добро от това да се възвърнем в желаната от нас реалност след пандемична ситуация именно с такава инициатива – първия Софийски фестивал на музикалния театър! Този фестивал има амбицията да се превърне в платформа за срещи и обмен на идеи в прекрасните форми от жанра на музикалния театър.”

Арсенова благодари на ръководството на Военната Академия и лично на генерал Груди Ангелов за възможността фестивалът да построи своя сцена пред една от най-представителните сгради на академият, която има архитектурна и историческа стойност. Тя благодари за подкрепата на Софийска община и за медийното партньорство от страна на БТА, БНТ и Националното Дарик радио.

На снимката – Силвия Томова – артистичен директор на Балета на Държавна опера – Стара Загора и Марияна Арсенова – директор на Музикалния театър в третата вечер на фестивала. Фотограф Георги Петков – Опера Стара Загора

„С желание от следващото издание фестивалът да прерасне в международен форум, тази година приветстваме колегите от музикалните институти в страната, чиито спектакли ще имате удоволствието да гледате на тази сцена: Старазагорска опера, Варненска опера, Музикално-драматичен театър– Велико Търново и   Балет „Арабеск” – заяви още Марияна Арсенова. (В рамките на фестивала участва и Софийската опера и балет със спектакъл, игран на нейната сцена.)

Звездите на Музикалния театър откриха фестивала с концерта-спектакъл „Една вечер с хитовете на Бродуей”. На него прозвучаха популярни мелодии от хитовите мюзикъли: „Кабаре“, „Котки“, „Чикаго“, „Фантомът на операта“, „Мис Сайгон“, „Сънсет булевард“, „Исус Христос суперзвезда” – голяма част от поставяни на сцената на Музикалния театър.

На финала всички артисти изпяха прочутата песен Оver the Rainbow от мюзикъла „Магьосникът от Оз“, съпроводени от аплодисментите на публиката. На добър час на първия Софийски фестивал на музикалния театър!

В една от танцовите вечери на Софийския фестивал на музикалния театър на 27 юни гледахме Балета на Държавна опера – Стара Загора под ръководството на нейния артистичен директор Силвия Томова.   Следващата танцова вечер на сцената в Парк Военна академия е на 10 юли от 20:00 часа, когато фестивалът ще бъде закрит с „Carmen Collection” на Балет „Арабеск”

Балетът на Държава опера – Стара Загора на Софийския фестивал на музикалния театър. Фотограф Георги Петков – Опера Стара Загора

До края на фестивала очаквайте:

Легендарният рок мюзикъл КОСА – постановка на Държавна опера Варна – ще бъде представен на 3 юли от 20:00 часа на сцената на фестивала. Той гостува само два дни след премиерата си във Варна.

КОСА – мюзикъл

Либрето и стихове
ДЖЕРЪМ РАГНИ и ДЖЕЙМС РАДО
Музика
ГАЛТ МАКДЪРМOТ
Продуциран на Бродуей от
МАЙКЪЛ БЪТЛЪР

Режисьор БОРИС ПАНКИН
Диригент СТРАЦИМИР ПАВЛОВ
Хореография АНАСТАСИЯ НЕДЕЛЧЕВА
Ас. хореограф ГЕРГАНА КАРАИВАНОВА
Сценография ИВАН ТОКАДЖИЕВ
Костюми ПЕТЪР МИТЕВ
Мултимедия КОНСТАНТИН ГАРНИЗОВ, ИРИНА РАДОВАНОВА, КАЛОЯН БОЖИЛОВ
Художник осветление ЛАЛЬО ХРИСТОВ

В ролите:
ДЖОРДЖ БЪРГЪР – Мариан Бачев
КЛОД ХУПЪР БУКОВСКИ – Виктор Ибришимов
ШИЙЛА ФРАНКЛИН – Десислава Николова
ДИОН – Нора Караиванова
УУФ БАШЪМ – Алексндър Георгиев

ОРКЕСТЪР И БАЛЕТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

На 4 юли Софийският фестивал на музикалния театър представя мюзикъла КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ на Музикално – драматичен театър – Велико Търново. Създаден по оригиналния текст на Добри Войников с музиката на Дечо Таралежков, в сценичен вариант мюзикълът се поставя за първи път от Великотърновския театър. В търсенията си да внушат посланията на времето и епохата, авторите на спектакъла правят препратки и към днешния ден.

КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
мюзикъл

музика Дечо Таралежков, текст Добри Войников
В сценичен вариант мюзикълът се поставя за пръв път от
Музикално-драматичен театър „К. Кисимов“ – Велико Търново

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:
сценарий и режисура – Борис Дюлгеров
диригент – Васил Вълчев
сценография и костюми – Лидия Къркеланова
хореография – Катя Богданова
хормайстор – Яница Брънзелова
концертмайстор – Милена Байнова
корепетитор – Росица Тарапанова

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:
ЗЛАТА – Миряна Калушкова
ХАДЖИ КОСТА – Виктор Терзийски
АНКА – Полина Петкова
МАРИЙКА – Силвия Шекилова
БАБА СТОЙНА – Диана Кюркчиева
ДИМИТРАКИ – Йордан Чейреков
МАРГАРИДИ – Милен Иванов
МИТЬО – Георги Гърланов
ГЕОРГИ – Ивайло Цачев
ПЕНЧО – Цветомил Йорданов
РАЙЧО – Георги Тодоров
СЕЛЯНКА – Силвия Шекилова
ОРКЕСТЪР, ХОР И БАЛЕТ НА МУЗИКАЛНО ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър ще бъде закрито на 10 юли с екстравагантния спектакъл CARMEN COLLECTION на Балет „Арабеск” – най-старата и утвърдена трупа за съвременен балет у нас. Спектакълът – дело на хореографа Боряна Сечанова с музиката на Петър Дундаков – се заиграва с клишетата на днешния ден – модния подиум и чалга-културата.

 

CARMEN COLLECTION

Балет „Арабеск”
Хореография – Боряна Сечанова,
Музика – Петър Дундаков,
Сценография и костюми – Николина Костова- Богданова

Участват: Таня Кацарова (Кармен), Даниела Иванова (Тя), Асен Наков (Той), Васил Дипчиков (Хосе), Стефан Вучов (Ескамилио), в ролята на Смъртта – Ангелина Гаврилова и Виктория Петрова. Участват още: Елизабет Якимова, Мария Касабова, Мона Христова, Петя Колева, Стефка Табакова, Валери Миленков, Ервин Есен и Филип Миланов.

Спектаклите от програмата на Софийския фестивал на музикалния театър са на сцена в Парк „Военна академия” с начало от 20:00 часа. Билети – през сайта https://tickets.musictheatre.bg/bg/calendar/2021-07 и  на касата на Музикалния театър (02/ 943 19 79). Два часа преди спектакъла и на касата на Парк „Военна академия”

Още