На 10 юли от 20:00 часа в Парк „Военна академия”, Балет „Арабеск” закрива първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър, който от тази година е част от Културния календар на Столична община. Най-старата и утвърдена трупа за съвременен танц у нас ще представи екстравагантния спектакъл „Carmen Collection” по мотиви от новелата “Кармен” на Проспер Мериме и едноименната опера на Жорж Бизе. Музиката е на Петър Дундаков, хореограф е Боряна Сечанова.

„Carmen Collection“ се заиграва с клишетата на днешния ден – модния подиум и чалга-културата. Един спектакъл за вечния кръговрат на страстта: любов и смърт. Особено атрактивно е решението на художничката Николина Костова-Богданова да облече главната героиня в десетметрова огненочервена фламенко рокля, изработена от 138 метра коприна. Участват солистите на Балет „Арабеск”: Таня Кацарова (Кармен), Даниела Иванова (Тя), Асен Наков (Той), Васил Дипчиков (Хосе), Стефан Вучов (Ескамилио), Ангелина Гаврилова (Смъртта) и други.

Ден след закриването на Софийския фестивал на музикалния театър, на 11 юли от 20:00 часа, отново на фестивалната сцена в Парк „Военна академия”, Музикалният театър закрива своя сезон с един от най-обичаните си спектакли – „Царицата на чардаша”.

Постановката е класическа и в същото време модерна трактовка на най-популярната творба на Калман. Почитателите на жанра ще се насладят на брилянтните гласове на артистите на Музикалния театър, увличащото и изпълнено с комични обрати либрето, динамичната хореография, пищните костюми и сценография. Режисьор-постановчик е Адриан Холендер от Австрия, режисьор – Марияна Арсенова, диригент-постановчик – Любка Биаджони, сценография и костюми – Иван Савов, хореограф – Мариан Стефанов, хормайстор – Людмил Горчев.

 Откъс  от оперетата „Царицата на чардаша”  – постановка на Музикалния театър   

В главните роли гледаме солистите: Илина Михайлова (Силва), Денко Проданов (Едвин), Десислава Николова (Щаси), Марияна Арсенова (Цилика), Александър Панайотов (Бони), Христо Сарафов (Фери Бачи), Румен Григоров (Мишка), Лъчезар Лазаров (Генералът), Иван Панев (Князът), Георги-Маноел Димитров (Киш), Александър Василев (Пиколо), Мария Коровешова (Херцогинята). Участват хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.

Билетите за двата спектакъла с начало от 20:00 часа в Парк „Военна академия” се продават през сайта на Музикалния театър https://tickets.musictheatre.bg/home/calendar/2021-07, на касата на театъра (тел.02/ 943 19 79) и в деня на спектакъла на касата в Парк „Военна академия”

Източник – БТА – http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2445322

Още