Със спектакъла на Балет „Арабеск” „Carmen Collection” снощи официално беше закрит първият Софийски фестивал на музикалния театър. Марияна Арсенова, директор на Музикалния театър благодари на всички участници в тазгодишното издание. Тя се обърна към публиката с думите: „Благодарим ви от сърце за вашата съпричастност, емоции и аплодисменти. Надяваме се догодина при следващото издание на фестивала да се срещнем отново тук на тази сцена с отворени сърца , с нови надежди, оставили зад гърба си мисли за болести и органичения! ” Тя пожела следващия фестивал да е с ощe по-богата програма и с международно участие. Първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър – от 25 юни до 10 юли – се провежда с подкрепата на Столична община и на Военна академия „Г.С. Раковски”. Медийни партньори на фестивала са БТА, БНТ и Дарик радио.

От тази година фестивалът става част от Културния календар на Столична община. За неговото провеждане беше изградена фестивална сцена с 460 места пред Комплекса „Царски зали” в двора на Военна академия „Г.С. Раковски”. Звездите на Музикалния театър откриха първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър с концерта „Една вечер с хитовете на Бродуей”. На него прозвучаха откъси от най-популярните световни мюзикъли, голяма част от които са имали своя премиера на сцената на Музикалния театър.

Фестивалът е плод на близо двегодишните усилия на директора на Музикалния театър и негов дългогодишен солист Марияна Арсенова. “Този фестивал има амбицията да се превърне в платформа за срещи и обмен на идеи в прекрасните форми от жанра на музикалния театър. Идеята, с която започнахме да мислим за реализирането на един такъв форум беше, че през годините и особено в последно време от публиката имаше много хора, които идваха и сами, изказваха своето мнение за спектаклите. Те са имали възможността да гледат спектакли от този тип по световните сцени и споделяха – ние не очаквахме, че тук може да има ниво, което по нищо не отстъпва на постановките, които сме гледали на Бродуей или в други страни по света” – казва Арсенова.

Музикалният театър като уникален и единствен на Балканите културен институт  с утвърдена жанрова специфика в оперетата и мюзикъла е исторически призван да учреди подобен фестивал. Трупата на театъра се е превърнали в еталон за правенето на мюзикъл в България. Целта е фестивала е да стане авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър на Балканите.

Заявка за това даде в първата вечер на фестивала и големия сръбски режисьор Небойша Брадич, поставил шедьовъра на световния мюзикъл „Цигулар на покрива” на сцената на Музикалния театър. Още с появата си спектакълът се превърна в едно от събитията на българската музикална сцена, а критика, медии и публика не пестят възторзите си за него.

Акцент в първото издание на фестивала бяха жанровете на мюзикъла и съвременния балет. В неговата програма взема участие културни институти от цялата страна: Софийската опера и балет с хитовия мюзикъл „Клетниците”; Балетът на Държавна опера – Стара Загора представи танцова вечер на фестивала; Държавна опера – Варна гостува с рок мюзикъла „Коса” само 24 часа след неговата премиера във Варна.

Сред акцентите на фестивала беше гостуването на Музикално – драматичен театър – Велико Търново с колоритния мюзикъл „Криворазбраната цивилизация”. Първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър беше закрито на 10 юли с екстравагантния спектакъл  „Carmen Collection” на Балет „Арабеск” – най-старата и утвърдена трупа за съвременен балет у нас.

Музикалният театър е учредител на Софийския фестивал на музикалния театър с подкрепата на Столична община и домакинството на Военна академия „Г.С. Раковски”. Фестивалът ще показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния танц, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи.

„ Софийският фестивал на музикалния театър е едно различно и много интересно събитие с богата програма, която включва представянето на национални културни институции. Това съответства с политиката на Столична община за изнасяне на събития и фестивали на открито. Пожелаваме успех на новия Софийски фестивал на музикалния театър!“ – заяви Биляна Генова – директор на Дирекция „Култура“ на Столична община

БТА е медиен партньор на фестивала . “Това е началото на едно партньорство в подкрепа на добрия вкус в културата! Дълг на всички медии е да застават зад подобни събития. Трябва да подкрепяме тези, които създават празници! Така София става по-хубаво място за всички ни.“ – категоричен е Кирил Вълчев, генерален директор на БТА. 

 

 

 

Още