Театърът отваря врати на 1 и 2 октомври с оперетно вариете

С тържествен водосвет и „Многая лета” беше дадено началото на новия сезон 2021/2022 на Музикалния театър. „Пожелавам си да реализираме поне една част от това, което сме планирали” – заяви директорът на театъра Марияна Арсенова. „Имаме с какво да изненадаме нашата публика. На 1 и 2 октомври Музикалният театър отваря врати за публиката с „Оперетно вариете“. 

Това е една много различна програма, която, ако има успех, може да стане репертоарна в нашия афиш. На 30 и 31 октомври е премиерата на българския мюзикъл „Ухание на пури и джаз“ по „Великия Гетсби“ с режисьор Бойко Илиев. Музиката на композитора Сашо Младенов е написана специално за Музикалния театър” – отбелязва още Арсенова. Първата премиера през новия сезон на Музикалния театър – българският мюзикъл „Ухание на пури и джаз” – е написан по „Великият Гетсби” на Фицджералд и сонетите на Шекспир. Сонетите са превод от Владимир Свинтила и са предоставени от издателство „Хеликон”.

Романът „Великият Гетсби“ на Фицджералд разказва историята на криминално забогателия Джей Гетсби и обсебващата му любов към красивата Дейзи Бюканън. Той е и лиричен разказ за епохата на джаза с целия й блясък и декаданс, разюздани мечти, амбиции и алчност. Това е история за неспирния бяг, в който всички ние сме увлечени, преследвайки химери, блянове и мечти. Изяществото, с което тази творба улавя духа на една отминала епоха и едно изгубено поколение по време на Голямата депресия, отдавна й е отредило място сред най-великите романи на 20 век.

Главният диригент Юли Дамянов, режисьорът Бойко Илиев и композиторът Сашо Младенов на първата репетиция на “Ухание на пури и джаз” в Музикалния театър 

„С композитора Сашо Младенов се опитахме да създадем мюзикъл, в който паралелно съжителстват романтиката и бурлеската. Енергията, която избухва в това следвоенно време (Първата световна война), ражда онази джаз-истерия, съпровождаща Сухия режим и сякаш Депресията намира своя лек. Прибавяйки Шекспир към Фицджералд се надяваме да вложим онази поетична нотка, която ни е така нужна, за да се избавим от неумолимия ход на времето. Времето, което Гетсби иска да върне, за да продължи оттам откъдето е спряло, когато с Дейзи са се врекли във вечна любов. И, когато любовта се оказва само една поредна прищявка на разглезените богати хора,остават само музиката и танците, за да запълнят онази болезнена празнина, която е останала от любовта” – думи на режисьора Бойко Илиев за спектакъла.

Билетите за спектаклите са в продажба на сайта https://tickets.musictheatre.bg/bg/calendar/2021-10 и на касата на театъра (тел. 02/ 943 19 79). Музикалният театър ще продължи да работи при 50 процента посещаемост и стриктно спазване на всички мерки за безопасност. Спектаклите ще се играят с намален състав на оркестъра и при  редуциране на част от масовите сцени.

Преди официалното откриване на сезона Музикалният театър гостува на 15 септември на Античния театър в Пловдив с мюзикъла „Цигулар на покрива”. След големия успех на „Фантомът на операта“ на Античния театър столичната трупа ще покаже и другото си хитово заглавие. „Цигулар на покрива” ще се играе за първи път на открито на естествения декор на вековната сцена.

В главните роли гледаме звездите на театъра: Христо Сарафов(Тевие), Марияна Арсенова(Голда), Людмила Козарева(Йенте), Светлана Иванова(Баба Цейтъл), Олга Михайлова(Фрума Сара), Лъчезар Лазаров (Лазар Волф), Стефан Петков(Мордча), Румен Григоров(Равинът), Пеньо Пирозов(Мендел) и други. Участват хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов. Не пропускайте един от шедьоврите на световния мюзикъл „Цигулар на покрива”, постановка на Музикалния театър, само на 15-ти септември на Античния театър в Пловдив. Начало – 20:00 часа.Билети в мрежата на eventim.bg и на касата на Античния театър в Пловдив в деня на спектакъла.

Още