Композитори

Коул Портър

Името на композитора Коул Портър (1891–1964) се свързва с някои от най-големите песенни хитове в американската музика. Автор на над 800 песни, той постига успех както на Бродуей, така и в Холивуд. Роден в богато семейство в щата Индиана, Портър се противопоставя на желанията на дядо си да учи право и приема музиката като своя професия. Получава класическо музикално образование, но е привлечен от музикалния театър. Първите му успехи са през 20-те години на миналия век. През 30-те вече е един от основните автори на песни за музикалната сцена на Бродуей. За разлика от много други композитори, Портър пише сам както музиката, така и текстовете за своите песни.
След тежък инцидент при езда през 1937 г., композиторът остава инвалид и изпитва постоянни болки, но продължава да работи. В неговите сценични творби от 40-те години липсват големи хитове, но през 1948 г. той се завръща триумфално с най-успешния си мюзикъл „Целуни ме, Кейт!“, за който печели първата награда „Тони“ за най-добър мюзикъл.
Други известни негови мюзикъли са „Петдесет милиона французи“, „Дюбари беше дама“, „Anything Goes,“, „Кан-кан“, „Копринени чорапи“. Някои от най-популярните му песни като „Night and Day“, „Begin the Beguine“, „I Get a Kick Out of You“, „Well, Did You Evah!“, „I’ve Got You Under My Skin“ се превръщат в джаз стандарти. Той композира музика за филми от 30-те до 50-те години на миналия век, сред които са „Роден да танцува“, „Розали“, „Висше общество“ и др.

Коул Портър е един най-популярните автори на песни и талантливи пианисти в света на джаза. Той достига нов връх в мелодичността на текстовете. Музиката му е в унисон с най-съкровеното човешко чувство – любовта. Думите му звучат в изпълнение на някои от най- известните джаз изпълнители като Франк Синатра, Ела Фицджералд, Луис Армстронг…