Гост артисти

Кръстина Кокорска – Криста

Кръстина Кокорска, по-позната с артистичния си псевдоним Криста, е българска поп, ар енд би и джаз певица и актриса. С богатия си музикален опит и множество награди, Криста безспорно е един от най-обещаващите млади изпълнители на българската музикална сцена.

Израства в музикално семейство в Плевен (с майка – фолклорна певица в Северняшкия ансамбъл и преподавател по пеене, леля – преподавател по флейта и сестра – също музикант и певица) и е естествено Криста да поеме по пътя на музиката.

Започва с изучаване на цигулка, после учи Народно пеене в Музикалното училище в Плевен и през 2008 завършва с отличие специалност Поп и Джаз пеене в Националната Музилана Академия в София. 

След завършването си е избрана от поп певицата Мария Илиева да бъде първият артист, който тя продуцира чрез лейбъла си “Стерео Стая”. Още с първия сингъл “Това, което искаш” (продуциран от международен екип)  Криста заявява сериозното си присъствие на българската поп сцена като получава високата оценка на авторитетни български музиканти и музикални критици и журналисти. Песента е хит и стига до върха на повечето класации в българския радио и телевизионен ефир; освен това и присъства шест седмици в престижната класация “World Chart Express” на MTV. 

Успехите не стигат до тук и още същата година БГ радио номинира Криста за Най-добър дебют на ежегодните си музикални награди. Певицата е и носител на награди и стипендии от престижни фестивали като “Бургас и Морето”, “Най-добър млад поп изпълнител” на Фондация Национална опера и балет за 2008 година.

През 2009 г. печели наградата  за Дебют на юбилейното издание на конкурса „Златна пролет“ на БНР. С  участието си на същия конкурс през  2012 г.,  печели специалната награда да представи България на международния музикален форум Eurosonic в Грьонинген, Холандия, а през 2019 г. печели Втора награда с песента “Отново”.

От 2015 година Криста е независим артист.  Поканена е за гост-изпълнител в българската фънк, соул и есид-джаз група „Koka Mass Jazz“, продуцирана от гръцкия лейбъл “Timewrap Music.”като  записва песни за втория им албум “Elephunky Trip”.

2014 година е забелязана от големия български артист Камен Донев и той я кани да участва като певица и актриса в редица негови хитови спектакли („Възгледите на един учител за народното творчество”, „Възгледите на един учител за всеобщата просвета”, „Възгледите на един учител за сватбите”, „Оркестърчи”, „Тъжни песни”, „Песни на учителя”, “Работно време”). До днес Криста пътува по турнета с него из цялата страна, сред които и на престижните сцени на Арена Армеец, Зала 1 на НДК, Античен театър на гр. Пловдив,  фестивали като Аполония и прочие. 

Талантът на Криста не се разпростира само на клубната, театрална и фестивална сцена. От 2016 г. е и активен озвучаващ артист, като дублира на български език едни от най-хитовите телевизионни и кино анимационни продукции, сред които Тролчета, Ледена епоха, Малката стъпка, Кучешки живот, а сега и е поверена ролята на Нала във филма Цар Лъв (2019), като записва и популярната песен на Елтън Джон “Can you feel the love tonight”.

За трета поредна година от 2017 г. насам Криста е вокален педагог в музикалното телевизионно предаване „Гласът на България”.

2019 година е запълнена със записи на предстоящото и E.P., множество участия с групата Кока Мас Джаз, сред които фестивала А to Jazz Fest в София, фестивали в Пловдив, Плевен, както и едно специално участие на фестивала “Sistematica Music”в Пескара, Италия.пп