ЗАЙЧЕНЦЕТО БЯЛО

02
декември | 11:00
Купи билет
16
декември | 11:00
Купи билет
27
януари | 11:00
Купи билет
27
януари | 12:30
Купи билет
02
декември | 13:00
Купи билет

Сподели с приятели: 

Най-новият изцяло български детски мюзикъл, специално създаден за трупата на Музикалния театър, е вдъхновен от едноименната популярна песничка „Зайченцето бяло“. Написана през 1946 г. от Леда Милева и Петър Ступел, тази най-нежна, и същевременно драматична и любовна по съдържание песен, се превръща в любима творба за поколения български деца и техните родители.

Мюзикълът „Зайченцето бяло“ е съвременно детско произведение от най-висока музикална и драматургична класа, създаден от композитора Румен Бояджиев-син и либретиста Венелин Методиев. Този млад и успешен творчески тандем е автор и на коледната детска оперета „Малката кибритопродавачка“ (2012), който можем да видим отново на сцената на Музикалния театър. Като реверанс към авторите на обичаната песен „Зайченцето бяло“ в спектакъла са включени не само перипетиите на познатите ни горски обитателите, но и на нейните създатели – Леда Милева и Петър Ступел, превърнати в симпатични персонажи.

В познатия на всички ни сюжет за едно зайче, при това юначе, за една сърничка, а и за щуреца и неговата булка, е вплетена най-вълнуващата, но и неразкрита история, за раждането на едно емблематично произведение – песничката „Зайченцето бяло“. Там в близката горичка, докато слънцето се е скрило, а зайченцето е закъсняло, една Леда-поетеса и нейният Петьо сътворят пред очите ни музикалното чудо „Зайченцето бяло“.

„Едно от нещата, които никога няма да спрат да ме вълнуват и все по-често тревожат, е липсата на памет. Памет към онези преди нас, създали хармонични, красиви, приказни вселени. Вървейки през живота, не бива да забравяме, че този свят е съществувал много преди нас. Но творчеството на талантливите хора остава непреходно.“ – споделя либретистът Венелин Методиев, воден от идеята, че най-достоверният начин да се съпротивляваме на тревожността на ежедневието е изкуството.

Такава е и амбицията на професионалната и сърцата трупа на Музикалния театър – да възвърне любовта към музиката и театъра, към вдъхновението, като ни разкажат не само познатата на всички нас история за Зайченцето бяло, но и за онзи трепетен момент по създаването на едно велико произведение. Уверени сме, че всеки, който чуе прекрасните, мелодични и жизнелюбиви песни, създадени от Румен Бояджиев-син, изпълнени от артистите на театъра, под съпровода на „живо“ пиано, ще ги за пее. Роди се българска творба, достойна да се превърне в хит!

А как се създава едно такова музикално произведение, при това за най-истинската, но и най-безмилостна публика – детската? „Една сутрин седнах на работната маса с пианото и се зачетох в стиховете, определени за музика – разказва композиторът Румен Бояджиев-син. Мелодиите потекоха и аз я написах за два дни върху една архивна нотна тетрадка, като особено внимание обърнах на вариациите по темата на големия Петър Ступел, когото съм обичал винаги много и уважението ми към този неповторим автор стои във всяка нота и във всеки такт от това произведение.“

И както всяко дете се пита, а поука има ли – ето какво разказва режисьорът Александър Мутафчийски: „Мюзикълът засяга вечната тема за доброто, което се явява ключът към сърцето на всяко човешко същество. Добрина е, когато те е грижа за другите, когато подадеш ръка на човек в нужда. Тази протегната ръка и подкрепящо рамо на приятел запалват светлинката, която ти осветява пъта за изход от трудностите и несгодите в живота. Светулката казва на изпадналия в отчаяние Зайо: „На добрите винаги има кой да помогне!“ Доброто съществува в нашия живот и има смисъл само тогава, когато и ние сме добри. Звучи като проста истина, но понякога, за да я открием, се нуждаем от някаква специална искра, която да запали нашите сетива и да ги насочи към истината.“

И така, в един приказно слънчев ден приятелите Леда и Петьо отиват на любимата си полянка да починат сред тишина и спокойствие, но за кратко. Само след миг същата тази полянка се изпълва с шума и веселието на колоритните, но и забавни Зайо, Сърничка, Светулка и Щурчо. Как ще завърши всичко това? Дали на тази метафорично разгърната книга на сцената, върху която Леда-поетеса пише първия си знаменит стих, а Петьо-музиканта с вълнение добавя своята музика, няма да се появят ей така, магически, нотите на вечната българска песен „Зайченцето бяло“?

Тази най-нова и най-българска творба очаква своята публика, защото „На добрите винаги има кой да помогне! Щом сме двама – страшно няма“

След всеки спектакъл публиката има възможност да се срещне с любимите актьори и създателите на спектакъла.

02 декември
16 декември
27 януари
27 януари
02 декември
Предстои обявяване на съставите.
Предстои обявяване на съставите.
Предстои обявяване на съставите.
Предстои обявяване на съставите.

Постановъчен екип

Музикален ръководител: Румен Бояджиев-син

Режисьор: Александър Мутафчийски

Сценография и костюми: Денис Иванов

Хореограф: Антоанета Алексиева

Координатор проект: Пеньо Пирозов

Отговорен корепетитор: Ана Ангелова

Корепетитори: Румен Трайков, Вера Груева, Ваня Петрова, Светлана Спасова

Помощник режисьор: Мартин Василев, Божанка Груева

снимки: Денко Проданов – DenProPhoto

В ролите на

ЛЕДА /поетеса /                                     Елица Красимирова

ПЕТЬО /композитор /                          Румен Григоров, Александър Мутафчийски

ЗАЙО /млад мъж /                                     Александър Панайотов, Иван Христов

СЪРНИЧКАТА /негова приятелка /            Боряна Йорданова, Пламена Михова

СВЕТЛА /млада жена /                                 Павлина Петкова, Яна Стефанова, Мадлен Янкова

ЩУРЧО /цигулар, мъж на Светла /           Тодор Велков, Георги-Маноел Димитров

Сподели с приятели: 

08
октомври | 11:00
Купи билет
22
октомври | 11:00
Купи билет
29
октомври | 11:00
Купи билет
12
ноември | 11:00
Купи билет
02
декември | 11:00
Купи билет
16
декември | 11:00
Купи билет
27
януари | 11:00
Купи билет
27
януари | 12:30
Купи билет
02
декември | 13:00
Купи билет