СЛАВЕЯТ

26
май | 11:00
Купи билет
08
юни | 11:00
Купи билет
26 май
08 юни
Предстои обявяване на съставите.

Сподели с приятели: 

Мюзикъл за деца

Музика: Румен Бояджиев – син

Либрето: Венелин Методиев

Какво ли е да живееш в дворец, целият направен от фин и крехък порцелан, заобиколен от градини с цветя от кристал. Това е светът на Китайския император от детския мюзикъл „Славеят“, написан от композитора Румен Бояджиев – син и либретиста Венелин Методиев, вдъхновен от романтичната приказка на Ханс Кристиян Андерсен „Славеят на Китайския император“. Това е историята за владетеля на древен Китай и неговите придворни, които не познават нищо друго освен  изолирания и ограничен свой изкуствен свят, където нямат никаква представа за реалността и живота извън пределите на порцелановия императорски двор. А там някъде, извън него, където започва гъстата зелена гора, простираща се чак до синьото море, живее една малка сива птичка, невзрачна на вид, но притежаваща невероятно красив глас – Славеят. Неговата песен очарова и вълнува всички, които я чуят, а някои чуждестранни пътешественици дори го описват в книгите си като най-хубавото нещо, което може да се види в древен Китай. Една такава книга предизвиква хаос в Императорския дворец. Никой от придворните не е чул за чудната птичка, а Императорът настоява тя да му бъде представена. Оказва се, че единствено Момичето от кухнята познава Славея и може да заведе придворните при него. След дълго и изтощително лутане най-после Славеят е открит и поканен в двореца. Песента му трогва до сълзи Владетеля и той заповядва птицата да остане да живее в палата, заключена в клетка. След време Японският император изпраща като дар за императора на Китай изкуствен, механичен славей, целият изработен от злато и скъпоценни камъни, бляскав и изящен, но пеещ една и съща мелодия, звучаща монотонно и равно. Истинският славей е заставен от Императора да пее заедно с изкуствения, за да докаже, че е по-добър. Това наранява и обижда малката птичка и тя успява да избяга от клетката си. Загубил най хубавото нещо, което притежава, обхванат от болка и отчаяние, Китайският император губи сили и се разболява тежко. Смъртта идва при него, за да го отведе във вечността. Узнал, че Императорът е на смъртно легло, Славеят се връща в двореца и с песента си успява да прогони Смъртта. Императорът оздравява и е готов да започне своя нов живот…

Оригиналното и интересното от музикална гледна точка е, че в цялото произведение, освен пиано, в музикалния съпровод са включени флейта, различни ударни инструменти, които доста често ще подчертават ритъма и търсената типично китайска звучност.

Музикантите от оркестъра на Музикалния театър, които ще изпълнят приказната музика са Райна Костова (флейта), Николета Петрова (флейта), Мария Костадинова (флейта) и Георги Бакърджиев (ударни), Мая Тошева (ударни).

Авторите на мюзикъла, целият постановъчен екип и артистите посвещаваме това произведение в памет на звездата на Музикалния театър Катерина Тупарова, истинската вдъхновителка за създаването на тази творба, която ни напусна завинаги само няколко месеца преди написването ѝ.

Александър Мутафчийски, режисьор

Постановъчен екип

Музикален ръководител – Румен Бояджиев – син
Режисьор – Александър Мутафчийски
Либретист – Венелин Методиев
Сценография и костюми – Денис Иванов
Хореограф – Антоанета Алексиева
Отговорен корепетитор – Румен Трайков
Корепетитори – Ана Ангелова, Томислав Вичев, Вера Груева,
Ваня Петрова
Помощник режисьор – Мартин Василев, Божанка Груева
Координатор на проекта – Пеньо Пирозов
Суфльор – Адриана Жадала

В ролите на

СЛАВЕЯТ:  Теменужка Трифонова, Зорница Иванова

МОМИЧЕТО ОТ КУХНЯТА:  Боряна Йорданова, Пламена Михова

СМЪРТТА / ИЗКУСТВЕНИЯТ СЛАВЕЙ:     Людмила Козарева, Илона Иванова

ИМПЕРАТОРЪТ:  Александър Панайотов, Денко Проданов, Владимир Грудков

ГЛАВЕН ПРИДВОРЕН:  Тодор Велков, Димитър Иванов

ВТОРИ ПРИДВОРЕН:  Георги-Маноел Димитров, Александър Милев

Сподели с приятели: 

Зареди още
17
март | 14:00
Купи билет
17
март | 11:00
Купи билет
23
март | 11:00
Купи билет
24
март | 11:00
Купи билет
21
април | 11:00
Купи билет
28
април | 11:00
Купи билет
12
май | 11:00
Купи билет
26
май | 11:00
Купи билет
31
март | 17:00
Купи билет
08
юни | 11:00
Купи билет