Новини

Сподели с приятели: 

Художникът Валентин Топенчаров с изложба “Сценография”

На 15 април в Националния музикален театър беше открита изложбата „Сценография“ на художника Валентин Топенчаров, който е и част от творческия колектив на театъра. Зрителите могат да разгледат картините, които са разположени в централното фоайе на Музикалния театър – до 15 май 2024г.

Обикновено причисляваме изобразителните изкуства към така наречените застинали изкуства – картината и  скулптурата запечатват моментното състояние и вълнение на техния автор. Сценографията обаче прави изключение, защото декорът веднъж направен и поставен на сцената е статична картина, тя обаче оживява с всяко преставление, в което действащите лица й придават смисъл. Музикално-сценичното изкуство е процес,  а неделима част от този творчески процес е и визията – сценографията, която трябва да пресъздаде и  авторовата идея, и режисьорската трактовка към музиката и текста, а и солистите трябва да се чувстват удобно. Творчески задачи, за които рядко зрителят отчита колко знания, умения и фантазия събрани в един сценограф са необходими. 

В изложбата на Валентин Топенчаров сценографията е в главната роля. В професионалния творчески път авторът е работил с много режисьори като Петър Баталов, Константин Варадинов, Николай Априлов, Младен Младенов, Александър Текелиев, Стефан Мушатов, с Катрин Поузин и Лорка Масине от Съединените американски щати и Кристиян Михайлеско от Румъния. 

С негови сценографски решения са поставяни едни от най-известните оперни и балетни спектакли като Аида, Бохеми, Травиата, Кармен, Турандот, Шехеразада, Жизел, Козият рог, „Зорба гърка“. Негови сценографии са строени на сцени в Европа и САЩ.

Експозицията “Сценография” ще положи началото на една добра инициатива, в която своята среща с публиката ще имат и други изложби във фоайетата на Музикалния театър.