Солисти

Илона Иванова

Илона Иванова е родена през 1991г. в град Мездра. Завършва средното си образование в СУ „Иван Вазов“ гр. Мездра със специалност ИТ с Английски език. От малка се занимава с поп и джаз, а в последствие и класическо  пеене. Така намира своето място в трупата на Музикалния театър. Свири на пиано от 7 годишна.

През 2015г.  завършва магистратура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ гр. София в класа по класическо пеене на проф. Мила Дюлгерова и д-р Елица Нешевска, класа по актьорско майсторство на Проф. Виолета Горчева и класа по пластика на Проф. Цонка Великова.

Участва в постановки на ДМБЦ от 2014г., като от 2016г. официално става част от трупата на Музикалния театър.
В репертоара ѝ на сцената на Музикалния театър влизат както мюзикълни, така и оперетни заглавия. Част от тях са ролите на: Контеса Щаси от „Царицата на Чардаша“ , Цейтъл „Цигулар на покрива“, Мег Жири „Фантомът на операта“,  Котаракът Шарл от едноименната детска постановка, Афродита „Орфей в Ада“, Лиза „Графиня Марица“, Пантерата Багира „Законът на джунглата“, Лила „Българи от старо време“, Джордан „Ухание на Пури и Джаз“, Джени „Бягство“ и други, участник е в голяма част от концертите на театъра. Изпълнява предимно субретни/комедийни и каскадни роли. Умее да ходи на кокили.
Участва в редица концерти организирани от Кантус Фирмус – Video Games live“, „Европа Танцува“, „Отново е Коледа“ с детски хор Пим-Пам. Била е част от официални концерти на консулството на България в Ниш, Сърбия и Посолството на България в Москва, Русия. Работила е с редица български оркестри – Симфониета Враца, Симфониета Видин, Софийски духов оркестър, Симфоничен оркестър Хасково, оркестър „Арко“, Скопие, Македония.

Конкурси и награди:
Почетен член на Младежки дом гр. Враца, 2010г.
Второ място на конкурс „Мими Балканска“ категория мюзикъл, 2016г.
Номинация за най-добра песен от видео игра в престижната международна класация за аудио-визуални изкуства – Hollywood music in Media Awards“ за песента „I want to live“ от международната видео игра Baldur’s gate III, 2021г.
Значка за принос в образованието и културата на гр. Мездра по случай 100г. Гимназиално образование в града, 2023г.

Майсторски класове:
Френски майсторски клас с пианиста Оливие Дориа
„Die Frеie Stimme“ с немската вокална педагожка Анете Гьорес, 2015г.
Актьорски майсторски клас за кино и телевизия с британската актриса Манал Ел-Фейтури, Semperia Films, 2021г.

Телевизия:
Участник е в „Гласът на България“, 2017г. В отборите на Графа и Иван Лечев, където отпада на етап супербитки от победителя в сезон 5 Радко Петков.
Епизодична роля в сериала „Белези“

Дублаж:
Илона е гласът на Мери Попинз в детския филм на Disney „Мери Попинз се завръща“ и гласът на Покахонтас в преозвучената през 2018г. версия на първата и втората част на едноименната анимация на от 90те години на ХХ.

Видео игри:
Един от основните гласове в международната видео игра „Baldur’s gate III“ на белгийската компания Larian Studios – озвучава певческата партия на героинята Алфира

Благотворителни каузи:
От 2017г. е директор на Фондация „Изкуството Е“ и съорганизатор на Международния фестивал с благородна кауза „Изкуството е…“  в гр. Монтана основан от г-ца Нелиан Николова. Събитието се провежда веднъж годишно с цел да среща млади таланти и деца с увреждания от северозападна България  с утвърдени артисти от българската и международна музикална сцена. 
През 2022г. Фестивалът е отличен с Националната награда „Агент на промяната“ за регионални постижения.

Организатор е на поредица концерти през 2018 и 2019г. в гр. Мездра, Враца и Хасково под наслов „Младите в Музиката“ , които са с цел да запознаят обществеността със съвременните български произведения в жанра на оперетата и мюзикъла създадени през последните 10г. както и младите артисти, диригенти и композитори, които творят в жанра.

От 2020г. активно подкрепя приюта за животни Animal Help Мездра

Разпознава себе си като алтруист и филантроп. Човек с активна гражданска позиция, който е влюбен в музиката и изкуството.