Солисти

Тодор Велков

артист –солист в Национален музикален театър                                                     

Роден на 27 април 1986 год. в град Шумен. До 2003г. учи при Цветанка Бозова, със специалност акордеон в СОУ „Сава Доброплодни“ , гр. Шумен.

През 2006 година завършва средното си образование в Национално Училище по Изкуствата “Добри Христов” град Варна със специалност  „Класическо пеене” в класа на Мария Коровешова – Рокас.

През 2010 година завършва Национална Музикална Академия “Панчо Владигеров” град София със специалност „Класическо пеене” в класа на проф. Нико Исаков и в класа по актьорско майсторство на проф. Павел Герджиков.

През 2016 година е лаурет на Пети Национален и Първи международен конкурс за млади оперетни и мюзикълни певци „Мими Балканска“ в категория „Оперета”.

През 2018 година завършва магистърска степен, специалност „Музикално – сценична режисура” в класа на доц. д-р Виолета Горчева.

Участва в различни постановки на Учебен оперен театър към НМА „Проф. Панчо Владигеров“, сред които: „Брачната полица“ на Дж.Росини – в ролята на Тобиа Мил; „Така правят всички” от В. Моцарт – в ролята на Гулиелмо; „Службогонци“ на П. Хаджиев – в ролята на Станчо Квасников и други. В мюзикъла „Достатъчно“ на Емелина Горчева е асистент- режисьор и изпълнител на ролята на Боб.

От 2010 година досега е част от трупата на ДМБЦ „Стефан Македонски“ – София, като артист-хорист, а от 2018 година е назначен като солист. На тази сцена изпълнява солистични роли, сред които: Сержант Гарсия в мозикъла „Зоро“ на Д. Камерън; Виконт Каскада във „Веселата вдовица“ от Ф.Лехар; Аякс в „Хубавата Елена“ на Ж.Офенбах; Стон в  мюзикъла „Аладин“ от М. Балтаджиев;  Вълкът в спектакъла за деца „Златното петле“ на В.Улановски; Мосю Мулен в „Любов и Смърт в Мулен Руж“ и други.

Концертна дейност като солист и хорист в България, Германия, Австрия, Швейцария и Люксембург под диригенството на д-р Хайнц Хелберг.  Участва в концерти с хор на „Класик ФМ Радио“ и пее на една сцена с имена като Андреа Бочели под диригентската палка на Марчело Рота, солистите от „Бродуей” Крий Керико и Рос Ликайтс с диригент – Роб Фишер.